296
Το ατσάλινο γλυπτό θα εγκατασταθεί στις δύο πλευρές του αυτοκινητοδρόμου E411 στο Lavaux-Sainte-Anne στο Βέλγιο |

Μια γιγαντιαία αψίδα, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 21:01
Το ατσάλινο γλυπτό θα εγκατασταθεί στις δύο πλευρές του αυτοκινητοδρόμου E411 στο Lavaux-Sainte-Anne στο Βέλγιο
|

Μια γιγαντιαία αψίδα, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 21:01

Τον Οκτώβριο η Ευρώπη θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης της: το «Arc Majeur», ένα κολοσσιαίο γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε σε εύρος 35 ετών από τον γάλλο καλλιτέχνη Μπερνάρ Βενέ.

Το βάρους 250 τόνων ατσάλινο γλυπτό θα εγκατασταθεί στις δύο πλευρές του αυτοκινητοδρόμου E411 στο Lavaux-Sainte-Anne στο Βέλγιο, μεταξύ Ναμίρ και Λουξεμβούργου.

Όπως σημειώνει η Guardian, το γλυπτό αποτελείται από δύο μέρη: ένα τεράστιο τόξο από τρία τμήματα συνολικού ύψους 60 μέτρων θα εγκατασταθεί στη μία πλευρά του δρόμου ενώ στην άλλη πλευρά θα υπάρχει ένα άλλο τόξο ύψους 28 μέτρων, που δημιουργεί την εντύπωση στους αυτοκινητιστές ότι θα περάσουν με το όχημά τους μέσα από την καμπύλη-γλυπτό.

«Υπάρχουν υψηλότερα μνημεία στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο γλυπτό φιλοτεχνημένο από έναν καλλιτέχνη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βενέ.

«Το “ Άγαλμα της Ελευθερίας” χωρίς το βάθρο του είναι μικρότερο και το Κορκοβάδο, το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, έχει το μισό του μέγεθος [30 μέτρα]» πρόσθεσε.

Ο Μπερνάρ Βενέ

Το «Arc Majeur» υλοποιείται 35 χρόνια μετά την παραγγελία του από την τότε γαλλική κυβέρνηση Μιτεράν.

Ο  78χρονος σήμερα καλλιτέχνης είχε αρχικά σχεδιάσει το έργο του ώστε να τοποθετηθεί στη γαλλική πόλης Οσέρ μετά από εντολή του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του τότε υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ομορφύνουν τις εθνικές οδούς της χώρας.

Όμως το «Arc Majeur» ακυρώθηκε αφού απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση.

Είχε μια δεύτερη ευκαιρία το 2005, αλλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης αρνήθηκε όταν οι γάλλοι αρμόδιοι των αυτοκινητοδρόμων επέμειναν να ζωγραφίσει το έργο κόκκινο.

Το αξίας 2,5 εκατομμυρίων έργο τέχνης χρηματοδοτείται από το John Cockerill Foundation, τον οργανισμό για αγαθοεργίες του ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος έχει έδρα στη πόλη Σεράνγκ του Βελγίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...