358
Η επίθεση ήταν μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στο Ιράν | Tasnim News Agency/via REUTERS

Με «τρομερή εκδίκηση» για το μακελειό στην παρέλαση απειλεί το Ιράν, ενώ δείχνει προς τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2018, 13:16
Η επίθεση ήταν μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στο Ιράν
|Tasnim News Agency/via REUTERS

Με «τρομερή εκδίκηση» για το μακελειό στην παρέλαση απειλεί το Ιράν, ενώ δείχνει προς τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2018, 13:16

Σε ευθεία καταγγελία ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν αναταραχή στο Ιράν προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, την ώρα στρατιωτικής παρέλασης, στην πόλη Αχβάζ.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση (μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά), εκ των οποίων 12 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 60.

Ολοι οι δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, όσο και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει από την Τεχεράνη για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε «τρομερή εκδίκηση».

Κατηγόρησε ακόμη τις αραβικές χώρες του Κόλπου, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ότι προσφέρουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε αντικυβερνητικές αραβικές οργανώσεις στο Ιράν. «Οι μικρές χώρες-μαριονέτες στην περιοχή στηρίζονται από την Αμερική και οι ΗΠΑ τις καλύπτουν και τις προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα», επισήμανε ο Ροχανί.

Η απάντηση του Ιράν, διαμήνυσε πάντως ο οΡοχανί, θα είναι «στο πλαίσιο του νόμου και των εθνικών μας συμφερόντων», για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν για την «επιθετικότητά τους».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Συνέδεσε την επίθεση  με «συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ (τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ).

Κλήθηκαν ακόμη οι πρεσβευτές της Δανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας στους οποίους ο Ροχανί διαμαρτυρήθηκε για την στάση των χωρών τους και της ΕΕ απέναντι στις «τρομοκρατικές ομάδες» που προκάλεσαν την επίθεση. Είναι απαράδεκτο η ΕΕ να μην τις περιλαμβάνει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, παρατηρεί η Τεχεράνη.

Η επίθεση το Σάββατο ήταν μία από τις χειρότερες εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, την 22α Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...