417
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την παρουσίαση για το εμβόλιο της γρίπης που έγινε στο υπουργείο Υγείας | Intime

Με αυστηρή προτεραιότητα τελικά το εμβόλιο της γρίπης

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:40
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την παρουσίαση για το εμβόλιο της γρίπης που έγινε στο υπουργείο Υγείας
|Intime

Με αυστηρή προτεραιότητα τελικά το εμβόλιο της γρίπης

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:40

Χωρίς σημαντικές αλλαγές, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά ακολουθώντας την κλινική εμπειρία των προηγούμενων ετών, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και άλλους ειδικούς.

Στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ξεκινά σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και «από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, στόχος μας είναι να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, τους συνανθρώπους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, και είναι αρκετοί, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, που έχουμε έξαρση της γρίπης στη χώρα μας».

Παίρνοντας τον λόγο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρίνισε τελικά ότι «η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου» και ότι «δεν στοχεύουμε σε ένα γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση δηλαδή αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ακόμα ότι θα προστατεύσουμε κατά βάση τους ευάλωτους πληθυσμούς και οι λεπτομέρειες για το ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αναφέρονται στην εγκύκλιο που έχει εκδοθεί.

«Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται όσα είναι αυξημένου κινδύνου, όμως και όσα είναι υγιή, στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχει βρέφος κάτω των έξι μηνών ή άλλο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί», εξήγησε.

«Υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», συμπλήρωσε η ίδια και τόνισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος για το εμβόλιο θα δώσει στοιχεία, για πρώτη φορά, για τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και κυρίως για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Παίρνοντας τον λόγο, η επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, Μαριάνα Τρίας, τόνισε ότι θα είναι κρίσιμο για την προσεχή περίοδο της γρίπης να λάβουμε μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, «θα μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που τους χρειαζόμαστε για την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού».

Οσον αφορά τις προτεραιότητες για τον φετινό εμβολιασμό κατά της γρίπης, παγκοσμίως η ιεράρχηση είναι η εξής, σύμφωνα με την κυρία Τρίας:

  • Ηλικιωμένοι
  • Πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
  • Εγκυοι
  • Παιδιά
  • Ανοσοκατεσταλμένοι
  • Εργαζόμενοι στην υγεία

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε, επίσης, ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε ασφαλές περιβάλλον και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...