688
Φωτογραφία από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατοίκους των νησιών από φορείς και συλλογικότητες έξω από το κτίριο της Βουλής | INTIMEnews

«Μαύρη μέρα» σε Χίο, Μυτιλήνη με πάνω από 50 τραυματίες αστυνομικούς – «Πυροσβεστική» πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 19:46
Φωτογραφία από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατοίκους των νησιών από φορείς και συλλογικότητες έξω από το κτίριο της Βουλής
|INTIMEnews

«Μαύρη μέρα» σε Χίο, Μυτιλήνη με πάνω από 50 τραυματίες αστυνομικούς – «Πυροσβεστική» πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 19:46

Πάνω από 50 αστυνομικοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των άγριων επεισοδίων σε Χίο και Λέσβο για την κατασκευή των κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων-μεταναστών στα δύο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού να μετριαστούν οι αντιδράσεις των νησιωτών, οι δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν, με αποκλεισμούς δρόμων και συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ κατοίκων και ανδρών των ΜΑΤ στη Λέσβο, αλλά και επιθέσεις πολιτών κατά αστυνομικών στη Χίο.

Στη Λέσβο, στη θέση Καράβας, όπου θα γίνει, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η νέα κλειστή δομή, προκλήθηκε πυρκαγιά στο δάσος εξαιτίας της χρήσης χημικών και της ρίψης χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να διαλυθούν οι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου ΚΥΤ.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Διαβολόρεμα με απολογισμό δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πάνω από 40 (!) αστυνομικοί και πολλοί κάτοικοι (τουλάχιστον δέκα κατά τις τελευταίες πληροφορίες).

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άνδρες των ΜΑΤ κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν από σκάγια καραμπίνας στα πόδια!

Ομοίως διαδηλωτές υποστήριξαν ότι δέχθηκαν πλαστικές σφαίρες, δίχως όμως να επαληθευθεί ο ισχυρισμός τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Λέσβο, δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από το Διαβολόρεμα. Κατά την επιστροφή τους όμως στην πόλη της Μυτιλήνης, οι άνδρες των ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βρουν καταφύγιο σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης αποκλεισμένοι.

Στην πόλη της Μυτιλήνης -με  κλειστά όλα τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω γενικής απεργίας (φωτογραφία πάνω) που κηρύχθηκε και στα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου- μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς.

Ανάλογες εικόνες και στη συγκέντρωση στη Χίο, στην πλατεία Πλαστήρα.

Nωρίτερα, ομάδα πολιτών εισέβαλε σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν αστυνομικοί και συνεπλάκη μαζί τους, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αστυνομικών μπήκαν στα δωμάτια και πέταξαν τα πράγματά τους στον δρόμο. Αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για δέκα τραυματίες αστυνομικούς από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης.

Οπως έγινε γνωστό, για το περιστατικό έγιναν μία σύλληψη και περισσότερες από δέκα προσαγωγές.

Στην Αθήνα φορείς και συλλογικότητες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας στα νησιά, εκφράζοντας τη συμπαράστάσή τους στους κατοίκους.

Επιχείρηση εκτόνωσης από την κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Αlpha -και ενώ συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούσαν την αποχώρηση των συναδέλφων τους από τα νησιά- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για σταδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ και πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

«Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο αυτής κ. Γρηγόρη Γερακαράκο, μεταβαίνει εκτάκτως στη Λέσβο και στη Χίο, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων μας που δέχονται απρόκλητες επιθέσεις. Οι Αστυνομικοί δεν είναι μόνοι! Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των κοινωνικών φορέων, κάνοντας έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και την αποτροπή τραγικών καταστάσεων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά: Οι αστυνομικοί δεν είναι το πρόβλημα!», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση της η  ΠΟΑΣΥ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις που εστάλησαν στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά».

Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη στις 17.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ο στόχος μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εν όψει της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...