261
Ο πρόεδρος Μακρόν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα | Reuters

Μακρόν: Με μειώσεις φόρων «απαντά» στα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 20:44
Ο πρόεδρος Μακρόν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα
|Reuters

Μακρόν: Με μειώσεις φόρων «απαντά» στα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 20:44

Με μειώσεις φόρων «απαντά» ο Εμανουέλ Μακρόν στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

Στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος ενώ δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων θα χρηματοδοτηθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τη μείωση των δαπανών, αλλά και από το να κάνει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, λέγοντας πως οι πολιτικές του έχουν φέρει ανάπτυξη.

«Διερωτήθηκα: πρέπει να σταματήσουμε ό,τι έγινε τα τελευταία δύο χρόνια; Πήραμε λάθος πορεία; Πιστεύω ότι ισχύει το αντίθετο», σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε παράλληλα το πολιτικό Ισλάμ ως «απειλή», λέγοντας ότι επιχειρεί «απόσχιση» από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι το διάγγελμα Μακρόν είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ανέτρεψε τα σχέδια του Γάλλου προέδρου.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις λένε πως 3 στους 4 Γάλλους δεν νιώθει πως θα υπάρξει βελτίωση της οικονομικο-κοινωνικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, προχθεσινή σφυγμομέτρηση από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Ipsos δείχνει μάλιστα ότι ορισμένα μέτρα επικροτούνται από ένα υψηλό ποσοστό, γύρω στο 80% των πολιτών όπως : η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, η οργάνωση σε τοπικό επίπεδο δημοψηφίσματος λαϊκής πρωτοβουλίας, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών ή ακόμα η αναστολή των προγραμματισμένων για κλείσιμο σχολείων ή νοσοκομείων.

Παρ΄ όλ’ αυτά, τα τρία τέταρτα των Γάλλων δηλαδή το 76% εκτιμούν ότι ο «Εθνικός Διάλογος» που έγινε ως απάντηση στα Κίτρινα Γιλέκα δεν θα βελτιώσει την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά ούτε και την προσωπική τους.