Μα, είναι ικανή η Ουκρανία «να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη»;
Μα, είναι ικανή η Ουκρανία «να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη»;
«Ο Τραμπ είναι… Τραμπ και ό,τι θέλει λέει, το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι, εχθροί και φίλοι των ΗΠΑ, μάλλον τον παίρνουν πολύ στα σοβαρά». Αυτό έγραψε ο Μάσιμο Γκάτζι στην Corriere della Sera και θύμισε τις εφετινές παλινωδίες του Λευκού Οίκου στο Ουκρανικό: Αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος «είχε αυστηρά προειδοποιήσει» τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ τώρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τη Ρωσία «χάρτινη τίγρη».
Σε ό,τι αφορά τα… ευρασιατικά ζώα το Κρεμλίνο απάντησε με σαφήνεια ότι «εμείς αρκούδα είμαστε» και ότι «χάρτινες αρκούδες δεν υπάρχουν», ενώ με την ευκαιρία ξεκαθάρισε πως «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα». Αυτό το τελευταίο ήταν η απόκριση στη φρέσκια κορόνα του Τραμπ, ότι «η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που της έχει πάρει η Μόσχα, ίσως και κάτι περισσότερο». Από την είσοδό του στην πολιτική κιόλας, προ δεκαετίας, ο Τραμπ μάς έδειξε την απρόβλεπτη φύση του, σχολίασε ο Γκάτζι: «Ηταν χρήσιμο όπλο στην πρώτη θητεία του, είναι καταστροφικό τώρα». Σε άλλο ρεπορτάζ της Corriere εγράφη ότι «οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως αυτό που είπε ο Τραμπ περί ανακατάληψης όλων των εδαφών είναι προς το παρόν αδύνατον».
Ο Ζελένσκι, που συναντήθηκε με τον Τραμπ στον ΟΗΕ, ανέφερε μεν «πρόοδο στο πεδίο» για τον δικό του στρατό, όμως προσέθεσε ότι η γενική αντεπίθεση προς ανακατάληψη των κατεχομένων από τη Ρωσία εδαφών απαιτεί την υποστήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο οι στρατιωτικοί αναλυτές φρονούν ότι η ιδέα περί πλήρους ανακατάληψης δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Η Corriere εξήγησε ότι χειμώνας έρχεται, συνεπώς τις επόμενες εβδομάδες οι ρωσικές μονάδες πρέπει να προχωρήσουν και να δώσουν στον Πούτιν κάποια νίκη στο πεδίο, τόσο απαραίτητη σε αυτόν για να αυξήσει την πίεση στο Κίεβο. Οι δε ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να αντισταθούν, παρά το πλήρες μαχών καλοκαίρι που πέρασαν. Η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι η κόπωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Μάχες στον υπόνομο
«Ειδικά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά η απώλεια έστω και ενός στρατηγικού κόμβου [που κατέχει το Κίεβο] μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνο φαινόμενο ντόμινο» έγραψε η Σεραφίνι. «Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει τα χωριά Νοβομικολάιβκα στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ και Νοβοϊβανίβκα στην περιφέρεια Ζαπορίζια. Και η προπαγάνδα της Μόσχας επιμένει ότι το Κουπιάνσκ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό, αν συμβεί, θα ανοίξει τον δρόμο προς το Χάρκοβο. Πάντως λέγεται ότι στο Κουπιάνσκ παγίδα θανάτου στήθηκε για τους Ρώσους. Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη μέσω των αγωγών ομβρίων, τους οποίους όμως πλημμύρισαν οι Ουκρανοί και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Η πληροφορία αυτή πρέπει να εξεταστεί με προσοχή. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι Ουκρανοί προχώρησαν στην Μπόροβα, στη Νοβοπαβλίβκα, στην Ντομπροπίλια και στη δυτική πλευρά της Ζαπορίζια. Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Κοστιαντίνιβκα-Ντρούζκιβκα και στο Σιβέρσκ».
Πυρ στα διυλιστήρια
Η Corriere έδωσε και μία επιπλέον πληροφορία, με πηγή τον αποπεφθέντα από το ουκρανικό στράτευμα Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχιστράτηγο, πρεσβευτή, αλλά νυν πολιτικό και υποψήφιο διάδοχο του Ζελένσκι. Αυτός δήλωσε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πεδία των μαχών μοιάζει με το αδιέξοδο του Α’ΠΠ ή Μεγάλου Πολέμου.
Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει μετατραπεί σε πόλεμο χαρακωμάτων, μόνο που τα σύγχρονα όπλα είναι πιο θανατηφόρα από τις ξιφολόγχες, λέει. «Εν τω μεταξύ η Ουκρανία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 30 επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια και ντεπό. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επιθέσεις έχουν περιορίσει την ικανότητα διύλισης της Μόσχας, αφού μείωσαν την παραγωγή κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, έτσι έχουν προκαλέσει μείωση και των εξαγωγών, μάλιστα κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Απόλυτο αδιέξοδο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
