502
|

Ο Κουρέας των… «δικτατόρων»

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 8 Οκτωβρίου 2013, 00:28

Ο Κουρέας των… «δικτατόρων»

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 8 Οκτωβρίου 2013, 00:28

Στα 75 του χρόνια ο Μαχμούντ Λαμπίμπ μπορεί να καυχηθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν όλα τα κεφάλια των ηγετών της Αιγύπτου από τα χέρια του. Από τον Ανουάρ Σαντάτ μέχρι τον Χόσνι Μουμπάρακ και τους απογόνους του, όλοι έχουν απευθυνθεί στον ψηλόλιγνο κουρέα για να περιποιηθεί την κόμη τους. Και ο Λαμπίμπ δεν απογοητεύει κανένα τουλάχιστον σύμφωνα μ’ ένα πρόσφατο άρθρο στο Foreign Policy.

Ο κουρέας του Καΐρου μοιάζει περισσότερο με καμάκι της δεκαετίας του '70 ή εν πάση περιπτώσει με κλαρινογαμπρό παρά με στυλίστα των αυταρχικών ηγεμόνων. Ακόμη και σήμερα θα τον βρει κανείς να εποπτεύει το «βασίλειό» του φορώντας το αγαπημένο του ροζ πουκάμισο ανοιχτό μέχρι τον αφαλό, διαποτισμένος με μια πολύ γερή δόση κολόνιας και ρουφώντας ένα τσιγάρο Rothman μέχρι τελικής πτώσεως. Πέρα από το εξεζητημένο στυλ του ούτε ο τρόπος ζωής του Λαμπίμπ είναι (ή μάλλον ήταν) αυτό που θα περίμενε κανείς. Όπως δήλωσε περήφανα στο γνωστό περιοδικό δεν άλλαξε ποτέ και για κανέναν. «Όταν με πρωτοσύστησαν στο Σαντάτ του είπα όλα μου τα ελαττώματα: ότι πίνω πολύ, ότι καπνίζω χόρτο, ότι ξενυχτάω κάθε βράδυ και διάφορα άλλα. Του είπα όλα τα κακά πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να του πει για μένα, για να είναι προετοιμασμένος».

Δεν είναι όμως το sui generis στυλ του που τραβάει την προσοχή του κόσμου αλλά οι διαβόητοι πελάτες του. Ο δρόμος προς την πολιτική αφρόκρεμα της χώρας άνοιξε το 1960 όταν ο έφηβος γιος του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ αναζήτησε τις υπηρεσίες του πλέον φημισμένου κουρέα. Ακολούθησε ο γιος του Σαντάτ ενώ στη συνέχεια τον επισκέφθηκε κι΄ο ίδιος ο πατέρας. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως ο κουρέας του προέδρου και των υπόλοιπων ισχυρών. Ο Λαμπίμπ ακολούθησε τον Σαντάτ στα διάφορα ταξίδια του, ενώ είχε την τύχη να τον συνοδεύσει στο Camp David το '78 όταν υπογράφτηκε η ομώνυμη συνθήκη που οδήγησε στη Ειρηνευτική Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου έναν χρόνο αργότερα.

Για τον Λαμπίμπ ο Σαντάτ ήταν «ένας σοφός άνθρωπος», «το αλάτι της γης». Αντίστοιχη άποψη είχε και για τον Μουμπάρακ, έναν ηγέτη που θεωρήθηκε τουλάχιστον δυνάστης από πολλούς. Η σχέση του με τον 85χρονο πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου ξεκίνησε όταν ο εκκολαπτόμενος «δικτάτορας» ήταν ακόμη αντιπρόεδρος της χώρας. «Ίσως ήλπιζε να μάθει τα μυστικά του Σαντάτ από τον κουρέα του, για αυτό και να ήρθε» λέει γελώντας ο 75χρονος κομμωτής. «Όμως εγώ δεν ήξερα τίποτα». Με τα χρόνια έγιναν όμως φίλοι και ο λιγομίλητος πρόεδρος του ανοίχτηκε. Σύμφωνα με τον Λαμπίμπ, ο Μουμπάρακ του μίλησε για την επιθυμία του να εγκαταλείψει την εξουσία και τις πιέσεις που δεχόταν από τους συμβουλάτορες του για να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση (οι επικριτές τον περιέγραφαν ως τουλάχιστον κολλημένο στον προεδρικό θώκο) αλλά και την ανησυχία του για τη ζωή του γιου του, Τζαμάλ. Η σχέση τους δεν έχει σταματήσει ούτε και σήμερα που ο κάτισχνος πρώην ηγέτης βρίσκεται καθηλωμένος σε κάποιο δωμάτιο στρατιωτικού νοσοκομείου στα περίχωρα του Καΐρου. Η τελευταία φορά που τον επισκέφτηκε ήταν τον Αύγουστο, καθώς ο άνθρωπος χρειαζόταν ένα κούρεμα. Και προφανώς θα συνεχίζει να τον επισκέπτεται για όσο τον αποζητά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News