526
|

Η μεγάλη ληστεία των Bitcoins

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 5 Δεκεμβρίου 2013, 00:31

Η μεγάλη ληστεία των Bitcoins

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 5 Δεκεμβρίου 2013, 00:31

Η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, συναγωνιζόμενο -έστω και προσωρινά- ακόμα και τον χρυσό. Ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το χαρακτήρισε «υποσχόμενο», ενώ πολλοί συγκρίνουν τη δημιουργία και καθιέρωσή του με την έλευση του Internet. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας θα μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρά τους μ΄ αυτό. Και το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με ειδήσεις, άρθρα και αναλύσεις για την πορεία και την αξιοπιστία του νέου εναλλακτικού νομίσματος. Ποιος φοβάται όμως το Bitcoin; Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς: ποιος φοβάται του καρχαρίες του Διαδικτύου;

Η άνοδος στη ζήτηση του BTC φέρνει μαζί της πέρα από μερικούς πολύ τυχερούς εκατομμυριούχος που αγόρασαν το νόμισμα νωρίς, αρκετούς υποψήφιους ληστές οι οποίοι γλυκοκοιτάζουν τη διαδικτυακή σας περιουσία. «Το να κλέβεις μια τράπεζα είναι στην πραγματικότητα ταλαιπωρία: όπλα, χρηματοκιβώτια, όχημα για διαφυγή. Είναι τόσο πιο εύκολο να ληστέψεις διαδικτυακά ανταλλακτήρια συναλλάγματος ή πλατφόρμες πληρωμών» γράφει το Quartz.

Μόνο τον περασμένο μήνα κλάπηκαν πάνω από 5.000 BTC από δύο παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (με βάση την τιμή του ψηφιακού νομίσματος αυτή τη στιγμή) εξανεμίστηκαν. Και όμως τα 5.000 BTC είναι κυριολεκτικά ψίχουλα μπροστά στα 96.000 BTC -70 εκατομμύρια ευρώ- που φέρεται να… καταβρόχθισε το site-διάδοχος του Silk Road.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες το Sheep Marketplace είχε καταφέρει να προσελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού που έμεινε άστεγο μετά το κλείσιμο του διαβόητου «ebay» ναρκωτικών, όπλων και άλλων παράνομων ουσιών, Silk Road. Για λίγο καιρό έμποροι ναρκωτικών και οι πελάτες του συγχρωτίζονταν χωρίς κανένα πρόβλημα στον ιστότοπο. Ώσπου το περασμένο Σάββατο το site κατέβηκε. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του Sheep, ένας από τους προμηθευτές τους εκμεταλλεύτηκε κάποιο σφάλμα στο σύστημα και έκλεψε 5.200 BTC. Απολογήθηκαν, δήλωσαν ότι και τα δικά τους λεφτά εξαφανίστηκαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν κι αυτοί.

Μέσα σε λίγες ώρες το Reddit (εκεί που πάει όλο το διαδίκτυο για να σχολιάσει) είχε πάρει φωτιά και οι περισσότεροι χρήστες του site συνειδητοποίησαν ότι όλα τους τα χρήματα είχαν χαθεί. Σύνολο 96.000 BTC. Κάποιος ή κάποιοι είχαν καταφέρει να πραγματοποιήσουν μια ληστεία αντίστοιχη σε μέγεθος μ΄ αυτή που συνέβη το 2008, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο διάσημο κατάστημα Χάρι Γουίνστον στο Παρίσι και διέφυγαν με κοσμήματα αξίας 77 εκατ. ευρώ. Πώς έγινε όμως κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τον Ίαν Στεντμαν του Newstatesman ο κλέφτης κατάφερε να αδειάσει τους λογαριασμούς των χρηστών αποκρύπτοντάς το από τους ίδιους. Όταν έμπαινε κάποιος στον λογαριασμό του φαινόταν ότι είχε λεφτά ενώ στην πραγματικότητα είχαν ήδη κάνει φτερά. Θα πείτε, βέβαια, αφού έμπλεξαν με εγκληματίες γιατί περίμεναν κάτι καλύτερο;

Τα Bitcoins όμως δεν είναι ανώνυμα, είναι ψευδώνυμα. Κάθε συναλλαγή είναι δημόσια και η οργή των εξαπατημένων χρηστών δεν είναι αμελητέα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ανθρωποκυνηγητό για την ανακάλυψη του ενόχου. Τα πρώτα του ίχνη έχουν εντοπιστεί και στο κατόπι του βρίσκονται τουλάχιστον διαδικτυακά δεκάδες εξαγριωμένοι πολίτες – αρκετοί απ΄ αυτούς άνθρωποι του υποκόσμου, παρακαλώ. Η τύχη του πολυεκατομμυριούχου κλέφτη είναι ακόμη άγνωστη. Είμαι σίγουρη όμως ότι δε θα αργήσουμε και πολύ να μάθουμε τη συνέχεια.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες BTC, έχουν περισσότερο από ένα ψηφιακά πορτοφόλια, εκ των οποίων αρκετά είναι offline για λόγους ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News