774
Αριστερά οι δικαστές και δεξιά οι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ, την Παρασκευή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 15:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/01/2024, 16:30
Αριστερά οι δικαστές και δεξιά οι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ, την Παρασκευή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη
| REUTERS/Piroschka van de Wouw

Δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 15:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/01/2024, 16:30

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε την Παρασκευή ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως είχε ζητήσει η ισραηλινή πλευρά.

Ανακοινώνοντας την προκαταρκτική του απόφαση για την υπόθεση, το Δικαστήριο του ΟΗΕ, που αποτελείται από 15 δικαστές συν έναν εκπρόσωπο από το Ισραήλ και έναν από τη Νότια Αφρική, έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η αφρικανική χώρα, είναι «ευλογοφανή», αλλά δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ζητήσει η Πρετόρια.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας και επισήμανε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία καθώς και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», ανέφερε το Δικαστήριο.

Παράλληλα, κάλεσε τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αφήσουν ελεύθερους αμέσως όλους τους ομήρους που κρατούν.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για τα μέτρα που έλαβε ώστε να συμμορφωθεί με την εντολή.

Οι αντιδράσεις

Μετά την απόφαση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο Διεθνές Δίκαιο, και επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Οπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε. «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό, είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Η Χαμάς χαιρέτισε από την πλευρά της την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε, μάλιστα, τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Χάγης και να σταματήσει «τη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

Και η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Η Νότια Αφρική μίλησε για «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος Δικαίου.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», διεμήνυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...