502
Φωτογραφία αρχείου από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» | Intime

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εισπνεόμενου φαρμάκου από το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 16:08
Φωτογραφία αρχείου από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
|Intime

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εισπνεόμενου φαρμάκου από το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 16:08

Στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν» ξεκίνησε από σήμερα, Τετάρτη, η χορήγηση του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

Στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, το φάρμακο θα χορηγηθεί συνολικά σε 90 ασθενείς ήπιων ή μέτριων συμπτωμάτων, ηλικίας από 18 έως 80 ετών και σε δύο διαφορετικές δοσολογίες.

«Τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο» χαρακτήρισε την ισραηλινή ανακάλυψη η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης.

«Το φάρμακο θα χορηγείται στους ασθενείς για πέντε μέρες. Θέλουμε να δούμε πόσο πιο γρήγορα γίνονται καλά όσοι το λαμβάνουν και πόσο λιγότεροι οδηγούνται σε διασωλήνωση» δήλωσε η κυρία Γκάκα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι κάθε φορά που υπάρχει ένα νέο φάρμακο, όμως δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε και να λέμε ότι πρέπει να το πάρουν όλοι. Πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί για να δούμε πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ένα φάρμακο έναντι της φλεγμονής», τόνισε.

Η ίδια υποστήριξε επίσης, ότι ελάχιστοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται με κορονοϊό, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η επιχείρηση «Ελευθερία» του εμβολιασμού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «πρόκειται για μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες».

Κλινικές δοκιμές

Το φάρμακο έχει περάσει από τις κλινικές δοκιμές φάσης 1, στις οποίες αποδείχθηκε η ασφάλειά του. Μάλιστα, στις μελέτες αυτές, πέρα από την ασφάλεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωτοπόρος για τις αντικαρκινικές θεραπείες του καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, το EXO-CD24, όπως ονομάζεται, φάνηκε να  επιταχύνει την ανάρρωση από τη λοίμωξη Covid-19.

Συγκεκριμένα, ο δρ Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19 το EXO-CD24 για πέντε συνεχόμενες ημέρες και μία φορά την ημέρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες από την ολοκλήρωση του σχήματος αντιμετώπισης. Ο 30ός ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Πώς δρα το σπρέι για τον κορονοϊό

Το ΕΧΟ-CD24 δρα απευθείας στους πνεύμονες και φαίνεται να καταπολεμά τη λεγόμενη καταιγίδα κυτταροκινών, δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς σάκους που μεταφέρουν φάρμακα μεταξύ των κυττάρων. Λειτουργεί δηλαδή σαν Δούρειος Ιππος, μέσα στον οποίο φυλάσσονται δραστικές ουσίες, ώστε να φτάσουν στον στόχο τους, χωρίς να διαλυθούν νωρίτερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφέρει την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες.

Αυτή η πρωτεΐνη φυσιολογικά βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην εξισορρόπησή του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον δρα Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19 και έτσι σήμερα δοκιμάζεται σε μελέτη φάσης 2 και σε ελληνικά νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...