300
Η δημιουργία αντιμικροβιακών προϊόντων που εξοντώνουν τον κορονοϊό και θα τοποθετούνται πάνω σε επιφάνειες που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, θα αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση της πανδημίας | Shutterstock

Αντιβακτηριδιακή επίστρωση εξοντώνει τον κορονοϊό από όλες τις επιφάνειες!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 15:30
Η δημιουργία αντιμικροβιακών προϊόντων που εξοντώνουν τον κορονοϊό και θα τοποθετούνται πάνω σε επιφάνειες που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, θα αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση της πανδημίας
|Shutterstock

Αντιβακτηριδιακή επίστρωση εξοντώνει τον κορονοϊό από όλες τις επιφάνειες!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 15:30

H εταιρεία Inhibit Coatings, που λειτουργεί ως εμπορικός βραχίονας τεχνολογιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια στη Νέα Ζηλανδία, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια διαφόρων ειδών αντιβακτηριδιακές τεχνολογίες. Οπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση από ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη τεχνολογιών κατά του κορονοϊού (Covid-19 Innovation Acceleration Fund) και οι ερευνητές της ανέπτυξαν ένα υλικό που εξοντώνει γρήγορα τον επικίνδυνο ιό.

Πρόκειται για μια επίστρωση που μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφόρων ειδών επιφάνειες. «Μας εξέπληξε και εμάς το πόσο καλά λειτουργεί. Μπορεί να εξοντώνει τον κορονοϊό που προσβάλλει τον άνθρωπο σε ποσοστό 99,9%, μέσα σε διάστημα δύο ωρών» δηλώνει ο Eλντον Τέιτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η επίστρωση μπορεί να τοποθετηθεί σε υφάσματα, σε φίλτρα που τοποθετούνται σε μάσκες, σε επιφάνειες μέσων μαζικής μεταφοράς και σε κάθε σημείο όπου υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσει κάποιος άνθρωπος και να μολυνθεί. Η επίστρωση θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας, αφού ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία, που έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα, παρατηρούνται διαφόρων ειδών φαινόμενα μολύνσεων.

Το τελευταίο και ιδιαίτερα ανησυχητικό έχει να κάνει με εργαζομένους που καθαρίζουν αεροσκάφη προερχόμενα από χώρες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι, αν και πλήρως εμβολιασμένοι, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. «Είναι δεδομένο ότι είναι πολύ καλή εξέλιξη το να διασφαλίσουμε ότι οι επιφάνειες δεν θα μεταδίδουν τον ιό» δηλώνει η Άντζα Γουέρνο, καθηγήτρια των Εργαστηρίων Υγείας Canterbury στη Νέα Ζηλανδία, η οποία επισημαίνει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις συνοριακές υπηρεσίες.

Ο Κρις Χίκπκινς, εκτελών χρέη υπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία στη Νέα Ζηλανδία, σχολιάζοντας την είδηση για τη δημιουργία της επίστρωσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη μάχη κατά του κορονοϊού. Συμπληρώνοντας ότι όποια από αυτές αποδεικνύεται αποτελεσματική, ενσωματώνεται στο οπλοστάσιο εναντίον της ασθένειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News