270
Η Κική Δημουλά | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κική Δημουλά: Η υπουργός Πολιτισμού την είχε προτείνει για το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 19:35
Η Κική Δημουλά
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κική Δημουλά: Η υπουργός Πολιτισμού την είχε προτείνει για το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 19:35

Την Κική Δημουλά είχε προτείνει στις 16 Ιανουαρίου 2020 η Λίνα Μενδώνη, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Με αφορμή τον θάνατο της σπουδαίας ελληνίδας ποιήτριας, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση υποψηφιότητας για το βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε καλλιτέχνες εν ζωή.

Επιστολή πρότασης υποψηφιότητας της Κικής Δημουλά για το Νομπέλ Λογοτεχνίας, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθεί η μετάφραση της επιστολής της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Αγαπητοί κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή έχω την τιμή να προτείνω την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά είναι μία ευρέως αναγνωρισμένη ποιήτρια, που τιμάται από τους κριτικούς λογοτεχνίας, τους συναδέλφους της και το κοινό. Έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατέχει την Έδρα Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών -είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας- και είναι, επίσης, Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Κική Δημουλά θεωρείται η σημαντικότερη εν ζωή σύγχρονη ποιήτρια. Η ποίησή της μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή, καθώς οι στίχοι της συχνά μιλάνε για την καθημερινή γυναίκα, τη ζωή της και τη ρουτίνα της. Ωστόσο, τα ποιήματά της είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσμένα, τολμηρά, δημιουργικά. Είναι βιωματικά και φιλοσοφικά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Δημουλά, όχι μόνο έχει υπάρξει επιτυχημένη και δημοφιλής ποιήτρια, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού της ποίησης, στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι ταυτίζονται με τα ποιήματά της, γιατί η Κική Δημουλά γράφει για τη θλίψη, το πένθος, την ενοχή, το αναπόφευκτο. Γράφει για τη θλίψη, αλλά τα ποιήματά της δεν είναι λυπηρά. Προσφέρουν ελπίδα και σύνδεση με την εσωτερική μας ανθρωπιά.

Με εκτίμηση,

Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού».