448
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών | Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 08:00
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών
|Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 08:00

Aνοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων μετά την καταρχην συμφωνία στην οποία κατέληξε η διακομματική επιτροπή μετά από τρεις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση που έγινε την Τρίτη είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Επειδή οι ελληνικές Αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επιλέχτηκε η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη, όπως για εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία ή εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με το πως θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.

Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ. Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια.

Τι λένε η κυβέρνηση και τα κόμματα

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν. Ευχαρίστησε ακόμη τον Πρωθυπουργό διότι «μάς έδωσε τη δυνατότητα και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και οι ελληνες, που είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ’ αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.

Θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί το σχέδιο, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...