697
Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη, ως το τέλος του 2019 στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών της Καλιφόρνια θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα | Shutterstock

Κατά της υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλου στα ΔΣ οι εταιρείες της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 07:00
Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη, ως το τέλος του 2019 στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών της Καλιφόρνια θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα
|Shutterstock

Κατά της υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλου στα ΔΣ οι εταιρείες της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 07:00

Εξεγείρονται οι εταιρείες της Καλιφόρνια εναντίον ενός πολιτειακού νόμου ο οποίος, στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που κατέχουν διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή ποσόστωσης φύλου στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών.

Η επίμαχη νομοθετική διάταξη εγκρίθηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, όταν κυβερνήτης της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πολιτείας των ΗΠΑ ήταν ο Τζέρι Μπράουν (σήμερα την θέση του κατέχει ο Γκάρι Νιούσομ) αλλά ο αντίκτυπός της μόλις άρχισε να γίνεται αισθητός, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εως το τέλος του 2019 στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών της Καλιφόρνιας θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα και όποια εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί έως τότε, θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα – αναφέρει η Corriere della Sera – ύψους από 100.000 δολάρια και πάνω. Και από το 2022 θα πρέπει να συμμετέχουν δύο ή και περισσότερες γυναίκες, αναλόγως με τον αριθμό των μελών του συμβουλίου.

Αλλά πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές δύο προσφυγές με στόχο την ανάκληση του νόμου. Η πρώτη κατατέθηκε από την Pacific Legal Foundation, μια φιλελεύθερη μη κερδοσκοπική νομική εταιρεία, για λογαριασμό ενός μετόχου της τεχνολογικής εταιρείας Osi System, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο νέος αυτός νόμος όχι μόνο υποτιμά τις γυναίκες αλλά είναι και αντισυνταγματικός, δεδομένου ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την προαγωγή ή τον υποβιβασμό τους με κριτήριο τη φυλετική τους καταγωγή, την ηλικία ή το φύλο τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της General Motors Μαίρη Μπάρα

Η δεύτερη ένσταση υποβλήθηκε από την Judicial Watch, μια συντηρητική επιμορφωτική οργάνωση που λειτουργεί με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων κατάχρησης εξουσίας από πολιτικούς και δικαστικούς αξιωματούχους. Τα μέλη της κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενα πως, σύμφωνα με όσα ορίζει το πολιτειακό Σύνταγμα της Καλιφόρνιας, η διάθεση των χρημάτων των φορολογούμενων για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου είναι παράνομη.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέφυγαν να συνυπογράψουν τις ενστάσεις, αλλά εξέφρασαν ξεκάθαρα τις θέσεις τους μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πολιτείας, το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διάχυτη δυσαρέσκεια, ωστόσο, δεν αφορά τον στόχο του νόμου, δεδομένου ότι ανάλογες νομοθετικές διατάξεις έχουν θεσπιστεί εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Νορβηγία, ενώ και στις ΗΠΑ πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, το Ιλινόις, το Νιου Τζέρσι και η Ουάσινγκτον, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ολοένα και περισσότεροι, ωστόσο, αμφιβάλλουν πως η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου αποτελεί το ιδανικό μέσο για την αύξηση της παρουσίας γυναικών στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια των αμερικανικών εταιρειών.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, επιχειρησιακή διευθύντρια του Facebook

Στα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες (όλες όσες εμπεριέχονται στο Fortune 500) συμμετέχουν ήδη αρκετές γυναίκες οι οποίες προήχθησαν, όχι επειδή το επέβαλε κάποιος νόμος, αλλά γιατί είχαν τα απαραίτητα προσόντα. Και, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 83% των διευθυντικών στελεχών στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το 54% είναι γυναίκες, δεν θεωρεί πως η ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των αμερικανικών εταιρειών μπορεί να επέλθει μέσω νομοθετικών διατάξεων. Στην Καλιφόρνια, ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν διοικητικές θέσεις, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου.

Το ότι γυναίκες κρατούν πλέον τα ηνία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών αποτελεί αναμφίβολα πρόοδο. Η Μαίρη Μπάρα, για παράδειγμα, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της General Motors ενώ τις ίδιες θέσεις κατέχει η Τζίνι Ρόμετι στην IBM. Αλλά παραμένουν λίγες, τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες, ειδικά μετά την αποχώρηση (πέρυσι τον Οκτώβριο) της Ιντρα Νούι από την PepsiCo και της Αϊρίν Ρόζενφελντ από την Kraft.

Η Τζίνι Ρόμετι της IBM

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, το ποσοστό των εισηγμένων στο χρηματιστήριο αμερικανικών εταιρειών με γυναίκες στην κορυφή τους, μειώθηκε στο 5% από 6% το 2017. Αλλά από το 2018 έως το 2019 σε διοικητικές θέσεις προήχθησαν 811 γυναίκες ενώ ο συνολικός αριθμός των ανδρών που μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια μειώθηκε κατά 358 άτομα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διόγκωση του κινήματος #MeToo.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...