455
Μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερό στη δυτική επαρχία του Καναδά | REUTERS/Jennifer Gauthier

Καναδάς: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βρετανική Κολομβία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:52
Μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερό στη δυτική επαρχία του Καναδά
|REUTERS/Jennifer Gauthier

Καναδάς: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βρετανική Κολομβία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:52

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά κήρυξε από την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που την έπληξαν και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα την αποστολή μονάδων του στρατού για να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις για την εκκένωση των πληγέντων και τον ανεφοδιασμό σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χόργκαν κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα και προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Αλλοι τέσσερις είναι αγνοούμενοι μετά τις κατολισθήσεις, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Χόργκαν έκανε λόγο για γεγονός που συμβαίνει «μία φορά στα 100 χρόνια» και πρόσθεσε ότι αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των νεκρών τις επόμενες ημέρες.

Μετά τον φονικό καύσωνα του καλοκαιριού στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου –εξωπραγματικό επίπεδο για τον Καναδά– ο Χόργκαν προειδοποίησε ότι «αυτά τα γεγονότα αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο».

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση των αυτοκινητόδρομων που έχουν κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Λόγω των πλημμυρών διακόπηκε και η κυκλοφορία των τρένων από και προς το λιμάνι του Βανκούβερ, το οποίο είναι απομονωμένο λόγω των ζημιών στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά βασικών προϊόντων και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα τα ασθενοφόρα.

Το μέτρο θα ισχύει για 14 ημέρες και μπορεί να παραταθεί.

Νωρίτερα την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την ανάπτυξη «αεροπορικής στήριξης των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης, να βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις». Εκατοντάδες μέλη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται καθ’ οδόν για να βοηθήσουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να σταλούν στη Βρετανική Κολομβία χιλιάδες στρατιωτικοί.

Ολόκληροι δρόμοι βρίσκονται κάτω από το νερό σε πολλές πόλεις κοντά στην κοιλάδα Φρέιζερ, ανατολικά του Βανκούβερ, όπου τη Δευτέρα έπεσαν έως και 250 χιλιοστά βροχής.

Σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε μέσα σε 24 ώρες περίπου το 95% των βροχοπτώσεων που συνήθως καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί πρόσφατα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, αλλά και το καλοκαίρι, όταν ξέσπασαν στην περιοχή καταστροφικές πυρκαγιές στη διάρκεια ενός πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

Το 90% του χωριού Λάιτον, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταστράφηκε στα τέλη Ιουνίου από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε εν μέσω καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 49,6 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βρετανική Κολομβία ήταν καλύτερες, χωρίς βροχή. Oμως οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει κυρίως εκατοντάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...