218
Ούτε ένα φλιτζάνι, λένε τώρα οι ειδικοί | EPA/RODRIGO SURA

Καφές και εγκυμοσύνη τελικά δεν πάνε μαζί

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 13:28
Ούτε ένα φλιτζάνι, λένε τώρα οι ειδικοί
|EPA/RODRIGO SURA

Καφές και εγκυμοσύνη τελικά δεν πάνε μαζί

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 13:28

Οι έγκυες πρέπει να κόψουν «μαχαίρι» τον καφέ κατά τη διάρκεια της κύησης για να αποφύγουν τον κίνδυνο αποβολής ή της γέννησης λιποβαρούς βρέφους, δείχνει διεθνής έρευνα.

Η μετα-ανάλυση σε πάνω από 1.200 έρευνες για τις επιπτώσεις της καφεΐνης δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Evidence-Based Medicine.

Έδειξε, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι «υπάρχει πειστική επιβεβαίωση ενός αυξημένου ρίσκου για τουλάχιστον πέντε μείζονα αρνητικά αποτελέσματα της εγκυμοσύνης: αποβολή, θνησιγένεια, χαμηλότερο βάρος [του βρέφους] κατά τη γέννηση, χαμηλό βάρος ανάλογα με τη φάση της κύησης, υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία».

Στην μεγάλη πλειονότητα (οκτώ στις εννιά) οι έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι υπάρχει συσχέτιση καφεΐνης και αποβολής. Τέσσερις στις πέντε έρευνες για τα θνησιγενή παιδιά τα συσχετίζουν με την κατανάλωση καφεΐνης.

Τα πορίσματα έρχονται σε αντίθεση με τις ως τώρα συστάσεις σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ. Δύο φλιτζάνια όχι πολύ δυνατού καφέ την ημέρα (200 mg καφεΐνης) θεωρούνται ασφαλή για τις έγκυες.

Η πλειονότητα των εγκύων γυναικών καταναλώνει καφεΐνη, η οποία βρίσκεται, εκτός από τον καφέ, σε ενεργειακά ποτά, σε αναψυκτικά τύπου κόλα και, σε μικρότερες ποσότητες, στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας δέχεται ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συνδέεται με αργοπορημένη ανάπτυξη, μειωμένο βάρος κατά τη γέννηση ή την πρόωρη γέννηση. Συστήνει σε έγκυες που καταναλώνουν άνω των 300 mg καφεΐνης να περιορίσουν τις ποσότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...