467
Ψηφιδωτό του 6ου αιώνα στη Βασιλική του Σαν Βιτάλε, μέρος των ανεκτίμητης αξίας βυζαντινών μωσαϊκών που σώθηκαν από τις πλημμύρες στη Ραβέννα | Shutterstock

Ιταλοί αγρότες πλημμύρισαν τα χωράφια τους για να σώσουν βυζαντινά μωσαϊκά

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 18:23
Ψηφιδωτό του 6ου αιώνα στη Βασιλική του Σαν Βιτάλε, μέρος των ανεκτίμητης αξίας βυζαντινών μωσαϊκών που σώθηκαν από τις πλημμύρες στη Ραβέννα
|Shutterstock

Ιταλοί αγρότες πλημμύρισαν τα χωράφια τους για να σώσουν βυζαντινά μωσαϊκά

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 18:23

Μια ομάδα ιταλών αγροτών ανακηρύχθηκαν σε ήρωες, καθώς επέλεξαν να οδηγήσουν τα νερά της πλημμύρας στις δικές τους σοδειές αντί για την πόλη της Ραβένα, όπου βρίσκονται βυζαντινά μωσαϊκά ανεκτίμητης αξίας.

Οι 70 αγρότες, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, κατεδάφισαν με μπουλντόζα το ανάχωμα ενός ταχέως ανερχόμενου καναλιού έξω από τη Ραβένα, βυθίζοντας 500 στρέμματα που καλλιεργούσαν και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, αλλά κρατώντας με επιτυχία το νερό έξω από την πόλη.

«Δεν είχαμε κανένα δισταγμό. Αποφασίσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ότι οι ζωές των ανθρώπων και τα υπάρχοντά τους είναι πιο σημαντικά από τη γη» δήλωσε, σύμφωνα με τους Times, ο Φαμπρίτσιο Γκαβαλότι, επικεφαλής της κοινοπραξίας αγροτών Cab Terra.

Μεγάλο μέρος της Εμίλια Ρομάνια καταβυθίστηκε, καθώς μέσα σε 36 ώρες δέχτηκε τη μισή ετήσια βροχόπτωση, με αποτέλεσμα 14 νεκρούς και 36.000 ξεσπιτωμένους. Ετσι, κινδύνευσε και η Ραβένα, η παλιά πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μια πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς έχει υπάρξει οστρογοτθικό βασίλειο και βυζαντινή πόλη.

«Ο νομάρχης τηλεφώνησε την Παρασκευή για να μας πει ότι το νερό ανέβαινε δραματικά σε ένα κανάλι κοντά στην πόλη, που περνούσε δίπλα από τη γη μας, και κινδύνευε να πλημμυρίσει η πόλη. Μας ρώτησε αν θα σπάσουμε το ανάχωμα» δήλωσε ο Γκαβαλότι στους Times.

Το νερό που έπεσε καταρρακτωδώς μέσα από το ρήγμα πλημμύρισε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα 500 στρέμματα της ομάδας στην περιοχή –μέρος των συνολικά 5.000 στρεμμάτων που καλλιεργούν ως συνεταιρισμός– εξαφανίζοντας τις καλλιέργειες σιτηρών, τεύτλων, καλαμποκιού και ραπανιών, προκαλώντας ζημιά ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Kάτοικοι του Σαν Πανκράτσο, κοντά στη Ραβέννα, χρησιμοποιούν ένα πλεούμενο για να διασχίσουν τα λασπώδη νερά που έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της περιοχής (REUTERS/Antonio Denti)

Οι αγρότες ανέφεραν ότι 400.000 τόνοι σιτηρών χάθηκαν από τις πλημμύρες, ενώ 15 εκατομμύρια οπωροφόρα δέντρα θα πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα νερά της πλημμύρας σάπισαν τις ρίζες τους.

Ο Μικέλε ντε Πασκάλε, δήμαρχος της Ραβένα, δήλωσε ότι η έξυπνη απόφαση να αντιστραφεί η κατεύθυνση μιας δεύτερης διώρυγας που κανονικά φέρνει νερό από τον ποταμό Πάδο για την άρδευση των τοπικών χωραφιών βοήθησε επίσης στη διάσωση της πόλης.

Ο Πάδος έχει πλέον επανέλθει στην κανονική στάθμη του – καθώς κινδύνευε να στερέψει εξαιτίας της πολύμηνης ξηρασίας που προηγήθηκε των πλημμυρών. «Προσθέστε σε αυτό και τις αντλίες που χρησιμοποιήσαμε αφού τις παραλάβαμε από όλη την Ιταλία και σώσαμε το ιστορικό μας κέντρο από μια πλημμύρα που θα μπορούσε να είχε καταστρέψει τα ψηφιδωτά» είπε ο δήμαρχος στους Times.

«Μας έχουν αποκαλέσει ήρωες, αλλά οι διασώστες που εργάζονταν επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες για να αντλήσουν νερό από τα σπίτια είναι οι πραγματικοί ήρωες. Εμείς απλώς βοηθήσαμε ώστε μια τραγωδία να μη γίνει πιο τραγική» δήλωσε ο Γκαβαλότι. «Ηταν σημαντικό να προστατεύσουμε τα ψηφιδωτά της Ραβέννα, αλλά θα μας αρκούσε και το να σώζαμε 20 σπίτια γεμάτα υπάρχοντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...