575
| Shutterstock

Ο ιός της ανισότητας «νίκησε» τον κορονοϊό: Οι πλούσιοι ρεφάρισαν τις ζημιές σε εννέα μήνες!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:34
|Shutterstock

Ο ιός της ανισότητας «νίκησε» τον κορονοϊό: Οι πλούσιοι ρεφάρισαν τις ζημιές σε εννέα μήνες!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:34

Οικονομίες σαρώθηκαν, τρισεκατομμύρια εισοδημάτων χάθηκαν, η ζωή στον πλανήτη σταμάτησε. Ομως οι πλούσιοι αυτού του κόσμου, οι πολύ πλούσιοι, δεν έπαθαν τίποτα από την πανδημία: σε εννέα μήνες, οι περιουσίες τους επανήλθαν εκεί όπου ήταν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός στη Γουχάν της Κίνας. Αυτό επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία στην ετήσια έκθεσή της για τις ανισότητες, σημείωσε ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν –αν δεν μεγέθυναν τα πλούτη τους εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Oxfam επαναλαμβάνει και την πρότασή της να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες για να καταπολεμηθεί όχι ο κορονοϊός αλλά ο «ιός της ανισότητας».

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο» της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει η ΜΚΟ στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιείται παραδοσιακά την ημέρα που ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ (WEF) –εφέτος θα διεξαχθεί ψηφιακά, όχι στο Νταβός της Ελβετίας ως είθισται–, με διάρκεια μέχρι την Παρασκευή.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την Oxfam, η έρευνα της οποίας βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

Στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι –συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ελον Μασκ– «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Μπροστά σε αυτή την έξαρση των ανισοτήτων, η Oxfam επαναλαμβάνει τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν, να αυξηθούν δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους.

«Η κρίση του (νέου) κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Oxfam. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών και θα αρχίσει «η κούρσα προς την κορυφή».

Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η ΜΚΟ επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών, η οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισ. δολάρια. Με τα έσοδα αυτά θα καλυφθεί το κόστος ιατροφαρμακευτικού υλικού και θα ληφθούν μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Γαλλία, όπου ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες καταργήθηκε το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους ως το τέλος της πενταετίας της, το 2022, για να χρηματοδοτηθεί το δαπανηρό σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης, το παράρτημα της Oxfam στη Γαλλία αρχίζει σήμερα εκστρατεία για να καταγγείλει το φαινόμενο των ανισοτήτων.

«Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη»: η αιχμηρή παράφραση του ρητού που συνοψίζει τα ιδεώδη της Δημοκρατίας της Γαλλίας θα δεσπόζει στην εκστρατεία. Αφίσες με το σύνθημα θα τοποθετηθούν σε εμβληματικές τοποθεσίες σε δέκα γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, η Λυόν και η Λίλλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News