659
Η Αμίτ Σουσάνα μπροστά στο σπίτι της από το οποίο την απήγαγε η Χαμάς, στο κιμπούτς Κφαρ Αζα, στις 29 Ιανουαρίου | REUTERS/Alexandre Meneghini

Ισραήλ: Πρώην όμηρος μίλησε για τη σεξουαλική βία που υπέστη από την Χαμάς στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 14:59
Η Αμίτ Σουσάνα μπροστά στο σπίτι της από το οποίο την απήγαγε η Χαμάς, στο κιμπούτς Κφαρ Αζα, στις 29 Ιανουαρίου
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Ισραήλ: Πρώην όμηρος μίλησε για τη σεξουαλική βία που υπέστη από την Χαμάς στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 14:59

Μία Ισραηλινή, πρώην όμηρος της Χαμάς, είναι η πρώτη που μίλησε ανοιχτά στον Τύπο για τη σεξουαλική βία και τα βασανιστήρια που υπέστη στη διάρκεια της ομηρίας της από τους τρομοκράτες στη Γάζα.

Η Αμίτ Σουσάνα, μια 40χρονη δικηγόρος, απήχθη από την κατοικία της στο κιμπούτς Κφαρ Αζα στις 7 Οκτωβρίου στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Σε μια μακρά συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στους New York Times, έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική βία, τον ξυλοδαρμό και την ταπείνωση που υπέστη στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της.

Η συνέντευξη αυτή έγινε πρώτο θέμα σε ισραηλινές εφημερίδες, ενώ δηλώσεις σχετικά έκαναν ο πρόεδρος του Ισραήλ και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF).

«Πρόκειται για μια φρικτή μαρτυρία, είναι ένα σήμα συναγερμού, μια έκκληση στον κόσμο να δράσει, να κάνει ό,τι μπορεί και να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους μας», δήλωσε την Τρίτη, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Η Αμίτ Σουσάνα μιλάει εξ ονόματος όλων των θυμάτων των ποταπών εγκλημάτων και των σεξουαλικών βιαιοπραγιών της Χαμάς, όλων των γυναικών όλου του κόσμου», τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, στο X.

Η Αμίτ Σουσάνα είπε πως απήχθη από την κατοικία της, χτυπήθηκε και μεταφέρθηκε με τη βία στη Γάζα από τουλάχιστον 10 άνδρες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι ήταν ένοπλοι.

Εκείνες τις ημέρες, είχε κυκλοφορήσει βίντεο με την αρπαγή της από τους τρομοκράτες, καθώς είχε αντισταθεί για αρκετά λεπτά κατά τη μεταφορά της, μέσω της ισραηλινής ερήμου, στη Γάζα.

Αρκετές ημέρες μετά την αιχμαλωσία της, όπως είπε, ένας από τους απαγωγείς της άρχισε να της θέτει ερωτήσεις για την σεξουαλική της ζωή, λέγοντάς της να τον ενημερώσει πότε θα είχε περίοδο. Οταν θα τελείωνε, της είπε, έπρεπε να πλύνει τα ρούχα της, να κάνει μπάνιο και να φορέσει άλλα καθαρά.

Η Σουσάνα ήταν μόνη της σε ένα «παιδικό δωμάτιο» σε σπίτι, δεμένη με αλυσίδα στον αριστερό της αστράγαλο. Η ίδια είπε στους NYT ότι προσπάθησε να ξεγελάσει τον δεσμοφύλακά της και τον καθυστέρησε μία εβδομάδα, πριν της επιτεθεί.

Γύρω στις 24 Οκτωβρίου, ο δεσμοφύλακάς της, που τον φώναζαν Μουχάμαντ, της αφαίρεσε την αλυσίδα και την πήγε στο μπάνιο για να πλυθεί.

Αργότερα, την έσυρε, με την απειλή όπλου, σε ένα δωμάτιο και  «στη συνέχεια με ανάγκασε, με το όπλο στο κεφάλι, να διαπράξω μια σεξουαλική πράξη», είπε στην αμερικανική εφημερίδα.

Η Σουσάνα μίλησε με λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τοποθεσίες όπου την μετέφεραν οι τρομοκράτες, στη διάρκεια της ομηρίας της, σε σπίτια και σε υπόγεια τούνελ, όπου οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και το οξυγόνο ελάχιστο, τα οποία μάλιστα, εντόπισε αργότερα ο ισραηλινός στρατός.

Σε κάποιες τοποθεσίες ήταν μαζί με άλλους ομήρους και σε άλλες, μόνη της. Σε ένα επεισόδιο, υπέστη βασανιστήρια και ξυλοδαρμό, τον οποίο περιέγραψε λεπτομερώς, και μάλιστα μπροστά σε άλλους ομήρους για παραδειγματισμό, επειδή, όπως είπε, οι τρομοκράτες την κατηγορούσαν ότι έκρυβε πληροφορίες που δεν τους έλεγε. Η ίδια είπε στους NYT ότι δεν γνώριζε τι εννοούσαν.

Πριν δημοσιεύσουν τη συνέντευξη, οι δύο δημοσιογράφοι των New York Times, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ και Ρόνεν Μπέργκμαν, μίλησαν επί οκτώ ώρες με την Αμίτ Σουσάνα, καθώς και τους γιατρούς και την κοινωνική λειτουργό που την εξέτασαν όταν έφτασε στο ισραηλινό νοσοκομείο μετά την απελευθέρωσή της από τη Γάζα.  Είχαν επίσης πρόσβαση σε σχετικά ιατρικά αρχεία, βίντεο, φωτογραφίες και SMS.

Η 40χρονη δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερη στις 30 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της εκεχειρίας και της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς, για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστινίους κρατουμένους.

Εκτιμάται ότι από τους 253 ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ, οι 130 περίπου εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, αλλά οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ανάμεσά στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, είναι 19 γυναίκες διάφορων ηλικιών.

Εκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου επιβεβαίωσε τις πολύμηνες καταγγελίες του Ισραήλ για άγρια σεξουαλική βία από τρομοκράτες, μέλη της Χαμάς, κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και στη συνέχεια, κατά την κράτηση των ομήρων στη Γάζα, «η οποία συνεχίζεται», σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...