507
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΗΠΑ: «Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα βουλευτών από χρήστες του TikTok

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 16:02
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΗΠΑ: «Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα βουλευτών από χρήστες του TikTok

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 16:02

Το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανοί πολιτικοί κατακλύζονται από κλήσεις από χρήστες του TikTok που είναι δυσαρεστημένοι με τα σχέδια να αναγκάσουν την εταιρεία να πουλήσει την δημοφιλή εφαρμογή.

Επιτροπή του Κογκρέσου ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλει την πώληση του TikTok εντός έξι μηνών, διαφορετικά, απειλείται με απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι χρήστες της εφαρμογής είχαν λάβει μια ειδοποίηση που τους παρότρυνε να ενεργήσουν για να «σταματήσει το κλείσιμο του TikTok».

Βοηθός βουλευτή είπε στο BBC ότι το γραφείο τους είχε δεχθεί δεκάδες κλήσεις.

Η TikTok επιβεβαίωσε στο BBC ότι είχε στείλει μια ειδοποίηση προτρέποντας τους χρήστες να τηλεφωνήσουν στους βουλευτές της περιοχής τους «τώρα» για να τους παροτρύνουν να καταψηφίσουν το μέτρο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα.

Έχει προταθεί από μια διακομματική ομάδα 20 νομοθετών που συγκροτούν την Επίλεκτη Επιτροπή για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εγκρίθηκε ομόφωνα με 50-0 την Πέμπτη από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου. Η Γερουσία θα πρέπει επίσης να το εγκρίνει πριν γίνει νόμος.

Η πρόεδρος της επιτροπής επέκρινε την κινητοποίηση των χρηστών του TikTok, στην οποία η πλατφόρμα απάντησε: «Γιατί τα μέλη του Κογκρέσου παραπονιούνται ότι επικοινωνούν μαζί τους οι  ψηφοφόροι τους; Με όλο τον σεβασμό, αυτή δεν είναι η δουλειά τους;».

Το νομοσχέδιο δεσμεύεται να «προστατεύσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από την απειλή που θέτουν οι ελεγχόμενες από ξένο αντίπαλο εφαρμογές».

Οι νομοθέτες λένε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, ByteDance, έχει δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα -κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Το νομοσχέδιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην ByteDance -που θα αναγκαζόταν σύμφωνα με τους όρους του νομοσχεδίου να πουλήσει το TikTok ή αυτό να διαγραφεί από τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά στις ΗΠΑ.

«Ο κύριος αντίπαλος της Αμερικής δεν έχει δουλειά να ελέγχει μια κυρίαρχη πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μάικ Γκάλαχερ, Ρεπουμπλικανός από το Γουισκόνσιν.

Αλλος βουλευτής δήλωσε ότι το TikTok αποτελούσε «κρίσιμη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια» επειδή η μητρική του εταιρεία «συνεργάζεται» με την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αρνούνται ότι η κίνηση ισοδυναμεί με απροκάλυπτη απαγόρευση του TikTok, υποστηρίζοντας ότι η ByteDance έχει ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών για να συμμορφωθεί.

Αλλά σε δήλωσή του, το TikTok περιέγραψε την κίνηση ως «μια πλήρη απαγόρευση… ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να την συγκαλύψουν».

«Αυτή η νομοθεσία θα καταπατήσει τα δικαιώματα για την ελευθερία λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών και θα στερήσει από πέντε εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) συμφώνησε, λέγοντας ότι η κίνηση αντιπροσώπευε μια προσπάθεια των βουλευτών να κερδίσουν ψήφους κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους»

Η ACLU τόνισε περαιτέρω ότι πολλοί Αμερικανοί βασίζονται στην εφαρμογή για πληροφορίες και επικοινωνία.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια αμερικανών νομοθετών να περιορίσουν το TikTok.

Η εφαρμογή είναι απαγορευμένη σε συσκευές της κυβέρνησης των ΗΠΑ -αν και η εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν διαθέτει λογαριασμό στην πλατφόρμα.

Μια απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok και το WeChat, που επίσης ανήκει στην Κίνα, προσέκρουσε σε νομικά εμπόδια και δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...