424
|

Η Ντούα Λίπα ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία» μέχρι την Πρέβεζα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:31

Η Ντούα Λίπα ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία» μέχρι την Πρέβεζα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:31

Ανάρτηση με μυρωδιά εθνικισμού ή απλή βλακεία;

Ο,τι και αν ισχύει από τα δυο, το γεγονός είναι ότι σάλο έχει προκαλέσει στα social media μια εθνικιστική και διχαστική ανάρτηση της Ντούα Λίπα, η οποία εκτός από (μια εξαιρετικά ταλαντούχα) καλλιτέχνης μας προέκυψε και… διεθνολόγος με ειδίκευση στα Βαλκάνια.

Η αλβανικής καταγωγής τραγουδίστρια ανάρτησε στις σελίδες της στο Instagram και στο Twitter την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» η οποία καλύπτει σερβικά αλλά και ελληνικά εδάφη αποκαλύπτοντας, ξεκάθαρα, τις σκληρές εθνικιστικές της πεποιθήσεις.

Η σημαία, που είχε εμφανιστεί και το 2014 κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, είναι πλαισιωμένη από από τις φωτογραφίες του ιδρυτή του Αλβανικού κράτους Ισμαήλ Κεμάλι και του Αλβανού πολεμιστή Ίσα Μπολετίνι, πρωτοστάτη στον ανταρτοπόλεμο κατά της Σερβίας.

Συνοδεύεται από τη λέξη «Αυτόχθονες» που σημαίνει πως θεωρούν ότι όλες οι περιοχές που εμφανίζονται στον εν λόγω χάρτη ανήκουν στους Αλβανούς.

Ο χάρτης αυτός «φτάνει» μέχρι τη Θεσπρωτία, ενώ περιλαμβάνει και την Κέρκυρα.

Όπως ήταν φυσικό η απαράδεκτη αυτή ανάρτηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πολλούς, οι οποίοι καταγγέλλουν την τραγουδίστρια για ακραίο εθνικισμό – και παρά το γεγονός ότι η Λίπα δεν κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο, πέραν της λέξης «Αυτόχθονες».

Ο ιστορικός και βαλκανιολόγος Φλόριαν Μπίμπερ χαρακτήρισε πάντως την πράξη της ως «ηλίθιο εθνικισμό», υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω χάρτης «αντιπροσωπεύει ένα είδος εξαιρετικά επιθετικού εθνικισμού».

Άλλοι πάλι χαρακτήρισαν τις αναρτήσεις της ως «προπαγάνδα», «τρομοκρατία», έως και… «μέρος της ναζιστικής ατζέντας».

Φυσικά, τα σχόλια διαφόρων από κάτω βρίθουν προσβλητικών χαρακτηρισμών για όλους τους Αλβανούς.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Λίπα προβαίνει σε μια τέτοια πράξη.

Πριν από λίγες μέρες, δημοσίευσε επίσης έναν σύνδεσμο σε ένα διαδικτυακό αίτημα που απαιτούσε από τα Apple Maps να απεικονίζουν ξεκάθαρα τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Η 24χρονη τραγουδίστρια γεννήθηκε στο Λονδίνο.

Οι γονείς της είναι αλβανοί μετανάστες με καταγωγή από την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2009, στα 14 της χρόνια, άρχισε να δημοσιοποιεί τις μουσικές της ανησυχίες ανεβάζοντας στο Διαδίκτυο τις διασκευές που έκανε σε επιτυχίες γνωστών ποπ σταρ μεταξύ των οποίων η Κριστίνα Αγκιλέρα και η Νέλι Φουρτάδο.

Τελικά την ανακάλυψε το 2014 μια ομάδα από μάνατζερ που έψαχναν για νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες σε μια μουσική διαδικτυακή πλατφόρμα και κάπως έτσι άνοιξε η μουσική της διαδρομή η οποίο εξελίχθηκε γρήγορα και ιδιαίτερα επιτυχημένα.

Το όνομά της είναι πλέον διεθνούς εμβέλειας, αρκετά τραγούδια της έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες ενώ έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία ανάμεσα στα οποία και δύο Γκράμι και τρία Brit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...