421
Ο Τζο Μπάιντεν και η μητέρα του, Τζιν Μπάιντεν, στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ, το 2008 | Spencer Platt/Getty Images

Η μάνα του Μπάιντεν μισούσε βαθιά τη Βρετανία και τη βασίλισσα της

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 10:10
Ο Τζο Μπάιντεν και η μητέρα του, Τζιν Μπάιντεν, στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ, το 2008
|Spencer Platt/Getty Images

Η μάνα του Μπάιντεν μισούσε βαθιά τη Βρετανία και τη βασίλισσα της

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 10:10

Βρετανίδα κωμωδιογράφος διατείνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν της έκανε μία συγκλονιστική αποκάλυψη την εποχή της αντιπροεδρίας του (επί Μπαράκ Ομπάμα): η Τζόρτζια Πρίτσετ λέει ότι ο Μπάιντεν της εξομολογήθηκε πως η μάνα του, η Τζιν Μπάιντεν, αντιπαθούσε τόσο πολύ την Αγγλία, που κάποτε επέλεξε να κοιμηθεί στο πάτωμα παρά στο κρεβάτι όπου είχε ξαπλώσει η βασίλισσα της Αγγλίας.

Αυτό το μίνι στόρι που κρίνεται γαργαλιστικό για το αγγλοσαξονικό κοινό περιλαμβάνεται σε βιβλίο της Πρίτσετ.

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη κατά τη διάρκεια κάποιας συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο όπου την είχε δεχθεί σε ακρόαση ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάλιστα η τροπή της συζήτησης σε αυτό το θέμα, δηλαδή στην αντιπάθεια της Τζιν Μπάιντεν για οτιδήποτε αγγλικό, έγινε από τον ίδιο τον Μπάιντεν, έγραψε η Πρίτσετ, ο οποίος εντέχνως απέφυγε τη συζήτηση για ένα άλλο θέμα, εξωτερικής πολιτικής.

«[Ο Μπάιντεν] Αλλαξε το θέμα στο πόσο πολύ μισούσε η μητέρα του τους Αγγλους. Οι γονείς της ήταν Ιρλανδοί, και η ίδια είχε γράψει ποιήματα για το μίσος της προς τους Αγγλους. Εκατοντάδες ποιήματα που περιγράφουν πώς ο Θεός πρέπει να χτυπήσει τους Αγγλους και να τους πνίξει στο αίμα».

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε θυμηθεί τότε πώς η μάνα του, η Κάθριν Φίνεγκαν, γνωστότερη ως Τζιν, επισκέφτηκε τη Βρετανία και πέρασε μία νύχτα σε ένα ξενοδοχείο όπου, όπως της είπαν, είχε διανυκτερεύσει κάποτε και η βασίλισσα.

«Ηταν τόσο τρομοκρατημένη που κοιμόταν στο πάτωμα όλη τη νύχτα, αντί να ρισκάρει να κοιμηθεί σε ένα κρεβάτι στο οποίο είχε κοιμηθεί η βασίλισσα» έγραψε η Πρίτσετ, προσθέτοντας ότι προσωπικά θαυμάζει όποιον επιτρέπει στις αρχές του να υπερισχύουν της σαγήνης του αναπαυτικού κρεβατιού.

Οι ισχυρές ιρλανδικές ρίζες και το αίσθημα ταυτότητας του Τζο Μπάιντεν δεν ήταν ποτέ μυστικό έγραψε κατόπιν όλων αυτών ο βρετανικός Guardian.

Μόλις είχε λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, τον είχε πλησιάσει ένας ρεπόρτερ του BBC ο οποίος του γύρεψε «δυο λεξούλες για το BBC» στα πεταχτά. «Για Το BBC;» είπε ειρωνικά ο Μπάιντεν. Και αμέσως συμπλήρωσε με χαμόγελο: «Εγώ είμαι Ιρλανδός…»

Η μάνα του Μπάιντεν πέθανε το 2010 και θεωρείται σημαντική επιρροή στη ζωή του αμερικανού προέδρου, αφού ζούσε μαζί με τον γιο της έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της, το 2002.

Οι περισσότερες μαρτυρίες εξηγούν την επίδρασή της στις ηθικές αξίες του προέδρου, στον καθολικισμό του και στην πίστη του στην οικογένεια. Στην κηδεία της ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η μητέρα του είχε διδάξει όλη την οικογένεια «να μην πτοείται ποτέ από την εξουσία, από τον πλούτο και από τις κοινωνικές συμβάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...