370
Ο κληροδοτημένος σοβιετικός μιλιταρισμός παραμένει κυρίαρχος και στη Ρωσία του Πούτιν | EPA / YURI KOCHETKOV

Η καραντίνα δεν τρομάζει τους Ρώσους, είναι μαθημένοι στους περιορισμούς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2020, 10:15
Ο κληροδοτημένος σοβιετικός μιλιταρισμός παραμένει κυρίαρχος και στη Ρωσία του Πούτιν
|EPA / YURI KOCHETKOV

Η καραντίνα δεν τρομάζει τους Ρώσους, είναι μαθημένοι στους περιορισμούς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2020, 10:15

Παραλληλισμούς της περιόδου του κορονοϊού με τη σοβιετική εποχή κάνει ο συγγραφέας Σεργκέι Λεμπέντεφ, ο οποίος θεωρείται από τους «καλύτερους της σύγχρονης εποχής», τουλάχιστον για το νεοϋορκέζικο περιοδικό New York Review of Books.

Τα τελευταία χρόνια ο Λεμπέντεφ έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα με θέμα τη σταλινική περίοδο, η οποία φαίνεται ότι τον εμπνέει. Γράφει και άρθρα στα οποία προβάλλει τις αναλογίες της σοβιετικής πολιτικής ασφυξίας με την πανδημική απομόνωση και ανθρωποφοβία.

Τα συμπτώματα της καραντίνας είναι ίδια, γράφει σε ένα από αυτά τα άρθρα. Διατρέχουν τον χρόνο. Η εξαιτίας τής ίωσης ακραία κατάσταση του περιορισμού των επαφών τού θυμίζει τον ακραίο αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό των σοβιετικών πολιτών που έτρεμαν τους καταδότες και τις μυστικές υπηρεσίες.

Είναι βέβαια ένα θέμα πότε πρόλαβε να μάθει στο πετσί του, όπως λέγεται, τη σοβιετική καταπίεση, αφού είναι μικρός, μόλις 39 ετών, και την εποχή που η Σοβιετική Ενωση περνούσε αμετάκλητα στην Ιστορία, εκείνος δεν είχε καλά καλά κλείσει τα 10 χρόνια του.

Το περιοδικό New York Review of Books και βιβλία του Σεργκέι Λεμπέντεφ (Twitter)

Ο.Κ., ως παιδί δεν τα έζησε, αλλά αναδίφησε στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας. Συνέπεσε να είναι η έναρξη της πανδημίας. Ετσι έμαθε για την καταστολή, για τις συλλήψεις και για τις εκτελέσεις κατά τη σταλινική περίοδο.

Στο άρθρο του γράφει ότι έζησε σε δύο κόσμους ταυτόχρονα. Στον πραγματικό της καραντίνας και στον ιστορικό της κομμουνιστικής σκλαβιάς: «Τότε, κάποιος που τον βάφτιζαν εχθρό του λαού μπορούσε ξαφνικά να γίνει μολυσματικός. Η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι συνεργάτες του, ξαφνικά γίνονταν ομάδα υψηλού κινδύνου. Το στίγμα ήταν θανάσιμο».

O Σεργκέι Λεμπέντεφ (Twitter)

Ο νεαρός συγγραφέας γράφει ότι πιστεύει πως στη Ρωσία αυτό το φαινόμενο είχε και έχει όχι αποδοχή, αλλά σιωπηλή συναίνεση. Είναι οι Ρώσοι μοιρολάτρες; Μάλλον. «Με τέτοια προδιάθεση αποδέχθηκαν τον κορονοϊό».

Και φτάνουμε στο ζουμί.

Η «ρωσική ψυχή» δέχεται τον δεσποτισμό, είναι εθισμένη στον αυταρχισμό λέει ο Λεμπέντεφ, και αυτό εκδηλώνεται με «καχυποψία προς τις Αρχές» αλλά και με «αμοιβαία μεταξύ των πολιτών καχυποψία». Ετσι τη βγάζουν καθαροί οι «τσάροι» στη Ρωσία.

Τα προγνωστικά του Λεμπέντεφ για τον Πούτιν είναι ότι θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία «για περαιτέρω μείωση των ατομικών και πολιτικών  δικαιωμάτων» των Ρώσων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...