292
Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου, κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης την επίμαχη περίοδο | ΙΝΤΙΜΕnews

Μάτι: Διώξεις για κακούργημα ζητεί ο ανακριτής – Ποιους αφορούν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 15:45
Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου, κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης την επίμαχη περίοδο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μάτι: Διώξεις για κακούργημα ζητεί ο ανακριτής – Ποιους αφορούν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 15:45

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο ανακριτής της υπόθεσης, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Ο δικαστικός λειτουργός κρίνει ότι για την υπόθεση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα δίωξη, που αιτείται ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, αφορά ενέργειες ή παραλείψεις υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας που διενεργείται.

Το αίτημα του ανακριτή για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου πιθανότατα συνδέεται και  με τα στοιχεία που έχει πλέον στην διάθεσή του μετά τις εφόδους (εδώ) που πραγματοποίησε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν κεντρικό ρόλο και ευθύνη στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και αντιμετώπισης της όλης κατάστασης.

Το αίτημα του ανακριτή μελετάται ήδη από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος και θα αποφανθεί αν θα αναβαθμιστεί ή όχι το κατηγορητήριο.

Υπενθυμίζεται ότι για την πυρκαγιά στο Μάτι, με απολογισμό 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης την επίμαχη περίοδο, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια, από υπόχρεους και μη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News