870
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης | YouTube/SKAI

Ο Ανδρουλάκης χλευάζει τον Κασσελάκη: Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα, επειδή δεν θα με πάρει τηλέφωνο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 13:05
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης
|YouTube/SKAI

Ο Ανδρουλάκης χλευάζει τον Κασσελάκη: Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα, επειδή δεν θα με πάρει τηλέφωνο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 13:05

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Attica TV, από τη συχνότητα του οποίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του ως τον φυσικό χώρο των Κεντροαριστερών –μιλάμε για το κόμμα που συγκυβέρνησε με τους Ανεξ. Ελληνες και μεταξύ άλλων οδήγησε τη χώρα στο δημοψήφισμα του 2015– αλλά αποκήρυξε τη συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι δεν θα τον πάρει καν τηλέφωνο μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε τις απαντήσεις του.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και στον Χρήστο Κούτρα, στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε από την πλευρά του πρωτοβουλίες για τη δημιουργία προοδευτικού πολιτικού μετώπου, την επομένη των ευρωεκλογών –μάλιστα, για πρώτη φορά, είπε ότι οι πρωτοβουλίες ενοποίησης του χώρου θα αναληφθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξαρτήτως θέσης στην κατάταξη της κάλπης, μη κρύβοντας πάντως ότι βασική επιδίωξή του είναι η δεύτερη θέση.

Οι πρωτοβουλίες, είπε, θα δρομολογηθούν με πολιτικούς όρους, «στο προσκήνιο και χωρίς παζάρια», περιγράφοντάς το περίπου ως αναγκαιότητα: «Εμείς ξέρουμε να νικάμε τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τον κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέφυγε να τον περιγράψει και ως πολιτικό ακόμα και υποστήριξε πως στο δικό του «τραπέζι» θα πάνε να συζητήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις, ενώ από το «τραπέζι» του κ. Κασσελάκη έφυγαν ήδη.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «το μόνο χέρι που μπορεί να ανοίξει την πόρτα του Μαξίμου», για να δείξει την έξοδο στη σημερινή κυβέρνηση, είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρέπεμψε και σε σειρά δικών του πρωτοβουλιών –και καμία της πλευράς Κασσελάκη– που οδήγησαν σε μικρές «ήττες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη (βλέπε υποκλοπές και «μονταζιέρα στα Τέμπη»).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε και αυτός από τη μεριά του ότι «σε καμία των περιπτώσεων» δεν θα καλέσει τον κ. Κασσελάκη. «Εγώ μιλώ στη βάση της κοινωνίας», εξήγησε, απορρίπτοντας ως μη αποτελεσματικές τις συγκολλήσεις κορυφής. Απέφυγε πάντως να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν με απασχολεί κάτι τέτοιο. Τι να σας πω δηλαδή; Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα χθες, που είπε πως δεν θα με πάρει τηλέφωνο», είπε δηκτικά, καταλογίζοντας μάλιστα στον κ. Κασσελάκη ότι απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας τόσο από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «έχει επιλέξει αντίπαλο», όπως είπε, γιατί θέλει «αντιπολίτευση lifestyle» και όχι πολιτικό αντίπαλο, όσο και από την «εγχώρια ολιγαρχία».

Επιτέθηκε μάλιστα και στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας πως αν για τον ίδιο είχε γραφτεί ότι ο πατέρας του χρωστάει 11 εκατ. ευρώ, ή «διαφήμιζε» ένα σπίτι αξίας δύο εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προηγουμένως καταθέσει «πόθεν έσχες», τότε θα ήταν πρώτο θέμα παντού.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, «με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και από τις ευρωεκλογές του 2019 και από τις εθνικές εκλογές του 2022». Αυτό, βέβαια, είναι σχετικά εύκολο. Το 2019, επί Φώφης Γεννηματά, το τότε Κίνημα Αλλαγής είχε πάρει 7,72%, ενώ το 2023 πήρε 11,23%.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ. «Ο πρώτος είναι διότι χρειάζεται μια σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση η χώρα. Ο δεύτερος, για να έχει μια σοβαρή κυβερνητική επιλογή στις κυβερνητικές εκλογές και ο τρίτος είναι ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές κρίνονται και οι κυβερνητικοί συσχετισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η συζήτηση την ημέρα των ευρωεκλογών θα είναι τι πήραμε, τι έχουμε και επισήμανε ότι «το κρίσιμο για μένα είναι να δοθεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και ενίσχυση της αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης».

«Στόχος μας είναι η δεύτερη θέση με πολύ αυξημένα ποσοστά» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο».

Παράλληλα, είπε πως έχει προτείνει να γίνει ντιμπέιτ αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Ερωτηθείς για τις υποκλοπές είπε ότι περιμένει να ενημερωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για την τυπική αιτιολόγηση διότι την… πραγματική την έχει μάθει: «Είναι τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ του 2021. Ξεκίνησαν μόλις κατέθεσα υποψηφιότητα και σταμάτησαν όταν βγήκα πρόεδρος» είπε.

Σχετικά με την προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία σε ομιλία της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «πρέπει να στηλιτεύσουμε το μη σεβασμό στην συμφωνία αυτή» και τόνισε ότι δε γίνεται να κυρωθούν τώρα τα πρωτόκολλα για τη συμφωνία. «Θα είναι γκολ από τα αποδυτήρια».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μια «κουτσή συμφωνία» που υπάρχουν πολλά κενά.

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως ο ίδιος είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν ένα fund να καταθέτει αίτηση ίδρυση εταιρείας για πανεπιστήμια στην Ελλάδα πριν παρουσιαστεί ο νόμος;».

Τέλος, για την ακρίβεια και κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι δεν θα χάσει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη μείωση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την ακρίβεια –με αυξημένα έσοδα από τους έμμεσους φόρους– ενώ χαρακτήρισε την επιστολή που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια «κοροϊδία».

«Γίναμε μπανανία πολυεθνικών με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό» υπενθύμισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας που είναι: Ενιαία αρχή καταναλωτών, Εκστρατεία κατά των πολυεθνικών, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ελέγχους στην αγορά και πολύ μεγάλα πρόστιμα. Παράλληλα, πρότεινε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των σουπερμάρκετ και των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...