427
Το Tempest πετά πάνω από την ξακουστή Τάουερ Μπριτζ του Λονδίνου, σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση | Twitter

Η Ιαπωνία θα πουλά σε συμμάχους της τα νέα μαχητικά Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 12:53
Το Tempest πετά πάνω από την ξακουστή Τάουερ Μπριτζ του Λονδίνου, σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση
|Twitter

Η Ιαπωνία θα πουλά σε συμμάχους της τα νέα μαχητικά Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2024, 12:53

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την εξαγωγή των νέων μαχητικών αεροσκαφών που αναπτύσσει μαζί με τη Βρετανία και την Ιταλία.

Το Τόκιο χαλάρωσε τους κανόνες εξαγωγής όπλων για να επιτρέψει την πώληση των αεροσκαφών σε χώρες με τις οποίες η Ιαπωνία έχει υπογράψει αμυντικά συμβόλαια και στις οποίες δεν υπάρχει τρέχουσα σύγκρουση.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες της έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσαν οι αρχές.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία έγινε μέλος της συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ιταλίας για την ανάπτυξη του νέου υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Tempest, που θα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες για να βοηθά τους πιλότους.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να αναπτυχθούν έως το 2035. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Τόκιο για την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού με μια χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με τον Λευκό Οίκο και την πρόθεση της Ιαπωνίας να εμπλακεί περισσότερο στις αμυντικές συνεργασίες.

Ο Κισίντα είχε επίσης δηλώσει ότι το να επιτραπεί η εξαγωγή πολεμικών αεροσκαφών σε τρίτες χώρες, είναι «απαραίτητο» για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του Τόκιο ως εταίρος σε άλλα μελλοντικά διεθνή αμυντικά προγράμματα.

«Το σχέδιο για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών με ικανότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του έθνους μας, πρέπει να υλοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι η άμυνα της χώρας μας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, όπως ανέφερε το BBC.

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Μινόρου Κιχάρα, διευκρίνισε ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να παραμένει προσηλωμένη «στη βασική φιλοσοφία ενός ειρηνιστικού έθνους», εφαρμόζοντας «αυστηρές διαδικασίες λήψης αποφάσεων» για τις εξαγωγές.

Οπως σημείωσε το BBC, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατεχόμενη από τις ΗΠΑ Ιαπωνία υιοθέτησε ένα Σύνταγμα που αναφέρει ότι η χώρα αποκηρύσσει τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών. Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει επίσημα τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις και τις περιορίζει σε αυστηρά αμυντικές δραστηριότητες.

Επίσης, επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών όπλων, η οποία χαλαρώθηκε για πρώτη φορά το 2014 υπό τον τότε πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ιαπωνία χαλάρωσε περαιτέρω τους κανόνες της, ώστε να επιτρέψει την πώληση φονικών όπλων που κατασκευάζει με ξένες άδειες, στη χώρα όπου εδρεύει ο αδειοδότης.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο για το Τόκιο να στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, οι οποίοι κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, που της έχουν δώσει την άδεια κατασκευής τους. Οι πύραυλοι Patriot είναι από τα πιο προηγμένα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...