453
Η Μπάρμπαρα Χερνάντεζ κολυμπά χωρίς καμία προστασία στα πιο παγωμένα νερά του πλανήτη | WOWSA

Η «γοργόνα των πάγων» διέσχισε τα πιο κρύα νερά της Γης

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 16:02
Η Μπάρμπαρα Χερνάντεζ κολυμπά χωρίς καμία προστασία στα πιο παγωμένα νερά του πλανήτη
|WOWSA

Η «γοργόνα των πάγων» διέσχισε τα πιο κρύα νερά της Γης

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 16:02

Λίγο έξω από το νησί Γκρίνουιτς της Ανταρκτικής βρίσκεται μια θαλάσσια περιοχή όπου η θερμοκρασία των υδάτων είναι η χαμηλότερη στον πλανήτη. Η θερμοκρασία εκεί βρίσκεται πέριξ των δύο βαθμών Κελσίου, δηλαδή μόλις δύο βαθμούς πάνω από το σημείο πήξης του νερού, το οποίο παγώνει και στερεοποιείται.

Η 37χρονη Μπάρμπαρα Χερνάντεζ από τη Χιλή, φορώντας μόνο μαγιό, σκουφάκι και γυαλιά κολύμβησης, βούτηξε από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής στη συγκεκριμένη περιοχή και κολύμπησε για 45 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μια απόσταση 2,5 χλμ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα wionews, είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος καταφέρνει να κολυμπήσει μια τέτοια απόσταση υπό αυτές τις συνθήκες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Χειμερινής Κολύμβησης αναγνώρισε το ρεκόρ και η Χερνάντεζ αναμένει τώρα την αποδοχή του και από τα Ρεκόρ Γκίνες.

Η Χερνάντεζ εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με τη μαραθώνια κολύμβηση, κάνοντας το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά απαιτητικό και επίπονο σπορ ακόμη πιο δύσκολο, επιλέγοντας σε πολλές περιπτώσεις να κολυμπήσει για μεγάλες αποστάσεις σε παγωμένα νερά, καταρρίπτοντας διάφορα σχετικά ρεκόρ. Για αυτόν τον λόγο έχει ονομαστεί «Γοργόνα των Πάγων».

Ο φόβος και η νέα πρόκληση

«Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου είναι ο φόβος. Ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος μην απογοητεύσω όσους πιστεύουν σε μένα» δηλώνει η Χερνάντεζ, η οποία στα μισά της διαδρομής ομολογεί ότι άρχισε να νιώθει πως κάτι κρύο διαπερνούσε την καρδιά της και το σώμα της να βαραίνει, σημάδι ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία της υποθερμίας. Εκείνη, όμως, παρά τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος και άλλων συνεπειών της υποθερμίας που μπορεί να την οδηγούσαν στον θάνατο, συγκεντρώθηκε στον στόχο της, που ήταν μια σημαδούρα στη μέση του ωκεανού, η οποία αποτελούσε και το σημείο τερματισμού αυτής της μοναδικής κούρσας.

Η Χερνάντεζ προετοιμαζόταν για το εγχείρημα επί περίπου μία δεκαετία και, όπως αναφέρει, τόσο με αυτή όσο και τις άλλες παρόμοιας δυσκολίας προσπάθειες που έχει κάνει σε παγωμένα νερά, θέλει να στείλει ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή. «Η Ανταρκτική λιώνει και αυτό πραγματικά με τρομάζει» λέει η Χερνάντεζ, την οποία, μόλις έφτασε στη σημαδούρα ολοκληρώνοντας το εγχείρημα, περισυνέλλεξε το πολεμικό σκάφος, μέσα στο οποίο υπήρχε οργανωμένη κλινική για να την περιθάλψει, αφού, αν και διατηρούσε τις αισθήσεις της, η θερμοκρασία της είχε πέσει κατά δέκα βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό όριο.

Μετά από περίπου δύο ώρες είχε συνέλθει και ήταν πανέτοιμη για τη νέα πρόκληση που έχει βάλει στον εαυτό της. Πρόκειται για τον μαραθώνιο των «Επτά Ωκεανών», με τους συμμετέχοντες να έχουν να διασχίσουν επτά κανάλια και στενά σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη. Η διάσχιση ενός εξ αυτών των καναλιών και στενών αποτελεί από μόνη της έναν άθλο, οπότε είναι εύκολα αντιληπτός ο… ασύλληπτος βαθμός δυσκολίας της διάσχισης και των επτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...