391
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Αν Ινταλγκό εξοργίζει τη Δεξιά τιμώντας την Παρισινή Κομμούνα!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 18:05
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Αν Ινταλγκό εξοργίζει τη Δεξιά τιμώντας την Παρισινή Κομμούνα!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 18:05

Υπό την αιγίδα της δημάρχου, της Αν Ινταλγκό, το Παρίσι άρχισε από χθες να τιμά με εκδηλώσεις την Παρισινή Κομμούνα, τη βραχύβια επανάσταση που εγκαθίδρυσε το 1871 μια σοσιαλιστική κοινότητα, χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις για την κληρονομιά που άφησε η περίοδος.

Η Ινταλγκό θα δώσει το «παρών» σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φόρο τιμής στους ήρωες της Κομμούνας, θέατρο του δρόμου,  ακόμη και οι προσωρινές μετονομασίες δρόμων για να τιμήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 150 χρόνια.

Μέχρι και σήμερα η Αριστερά στη Γαλλία βλέπει στην Κομμούνα τη γενέθλια πράξη της, ενώ η συντηρητική παράταξη θεωρεί το 1871 μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας.

Η Κομμούνα είχε διάρκεια ζωής μόλις 10 εβδομάδων. Γεννήθηκε έπειτα από την ήττα της Γαλλίας από τις πρωσικές στρατιές του Μπίσμαρκ στον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870-1871.

Οι κάτοικοι του Παρισιού επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις στον λόφο της Μονμάρτης στις 18 Μαρτίου 1871 και σφαγίασαν αξιωματικούς.  Το σοσιαλιστικό αυτοδιοικούμενο πείραμα, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, επέζησε ως τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, όταν η κυβέρνηση έστειλε το στρατό που κατέπνιξε την κίνηση των Κομμουνάρων, πολλοί από τους οποίους (όσοι δεν δολοφονήθηκαν) εκτοπίστηκαν σε κάτεργα.

Ο Τοίχος των Κομμουνάρων. Οσοι δεν εκτοπίστηκαν σε κάτεργα, εκτελέστηκαν εδώ / Shutterstock

Οι σύμμαχοι της Ινταλγκό στην κομμουνιστική Αριστερά, όπως σημειώνουν οι Times, εξόργισαν τη συντηρητική αντιπολίτευση στο δήμο καθώς οι εορτασμοί δίνουν έμφαση στην Κομμούνα σαν ένα είδος άμεσης δημοκρατίας.

Οι αξίες και οι στόχοι της Κομμούνας επιβιώνουν ως σήμερα, ανέφερε η κομμουνίστρια αντιδήμαρχος Λοράνς Πατρίς. Είναι η ισότητα των γυναικών, τα δικαιώματα στους ξένους, το πάγωμα των ενοικίων, τα επιδόματα πρόνοιας και οι αξίες του κοσμικού κράτους. «Τα Κίτρινα Γιλέκα ίσως δεν ήταν όλοι τους Παριζιάνοι, μπορεί ωστόσο να δει κανείς ανάμεσά τους το πνεύμα της εξέγερσης και της άμεσης δημοκρατίας» υποστήριξε η ίδια.

Ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να μείνει μακριά από τη διαμάχη, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι παρενέβησαν και κατηγόρησαν τη δήμαρχο ότι κάνει χάρες στην Αριστερά για να κερδίσει πόντους με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2022 και την ανάδειξή της ως υποψήφιας για το σοσιαλιστικό κόμμα.

«Σε μία εποχή που έχουμε στο Παρίσι τα Κίτρινα Γιλέκα και στην Ουάσινγκτον την εισβολή στο Καπιτώλιο, δεν νομίζω ότι πρέπει να τιμούμε τους ανθρώπους που έκαψαν το δημαρχείο»,  είπε σχετικά ο Ρουντόλφ Γκρανιέ, δημοτικός σύμβουλος με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...