332
Σε κάθε περίπτωση μια ιστορική στιγμή: 57 γερουσιαστές έκριναν ένοχο τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν ήταν αρκετοί βέβαια... | U.S. Senate TV/Handout via Reuters

H Γερουσία ψήφισε: Τυπικά αθώος – αλλά πολιτικά ένοχος ο Τραμπ για το Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 23:17
Σε κάθε περίπτωση μια ιστορική στιγμή: 57 γερουσιαστές έκριναν ένοχο τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν ήταν αρκετοί βέβαια...
|U.S. Senate TV/Handout via Reuters

H Γερουσία ψήφισε: Τυπικά αθώος – αλλά πολιτικά ένοχος ο Τραμπ για το Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 23:17

Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Η Γερουσία δεν καταδίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποκινητή των αιματηρών επεισοδίων της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. Όμως η ψήφος αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ήταν μια πολιτική καταδίκη: 57 αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του καταδικαστικού ψηφίσματος που είχε φέρει στο Σώμα η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία κατηγορούσε τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ για «υποκίνηση σε στάση».

Χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 67 γερουσιαστών, και χάρη στους 43 που ακολούθησαν την κομματική γραμμή ο Τραμπ μπορεί να κομπάζει ότι αθωώθηκε και πάλι —πέρυσι τέτοιο καιρό τον είχαν παραπέμψει για καθαίρεση για τα όσα έκανε με τους Ουκρανούς, με τους οποίους παζάρευε για ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του μετέπειτα διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν.

Όμως ο κομπασμός είναι το μόνο που απομένει πια σε έναν άνθρωπο που υπονόμευσε όσο κανείς άλλος την αμερικανική δημοκρατία. Το αποτέλεσμα στη Γερουσία, που αριθμεί 100 μέλη, είναι ένα σφοδρότατο πολιτικό ράπισμα.

Όπως επισημαίνει το Politico, είναι η πρώτη φορά από το 1868 και το «impeachment» του Αντριου Τζόνσον που η πλειοψηφία της Γερουσίας ψηφίζει υπέρ της καταδίκης, ασχέτως αν χρειαζόταν άλλοι 10 γερουσιαστές (συνολικά 67) για να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Οι επτά Ρεπουμπλικανοί που έσπασαν την κομματική γραμμή —την είχε θέσει νωρίτερα ο επικεφαλής τους Μιτς ΜακΚόνελ που είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της καταδίκης— είναι μακράν οι περισσότεροι που έχουν ποτέ υποστήριξει την καταδίκη ενός προέδρου από το δικό τους κόμμα.

Σύμφωνα με το δεξιό δίκτυο Fox, οι επτά γερουσιαστές που «γύρισαν την πλάτη τους στην παράταξη» είναι οι: Ρίτσαρντ Μπερ από τη Βόρεια Καρολίνα, Μπιλ Κάσιντι από τη Λουιζιάνα, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίζα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα, Μπεν Σας από τη Νεμπράσκα, Πατ Τούμεϊ από την Πενσιλβάνια και Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα. Ο τελευταίος ήταν υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012.

«Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα. «Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένοχος και έτσι ψήφισα» είπε ο Μπερ, μετά την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...