526
Ο Καντέρ (με τη λευκή φανέλα) είναι ο παίκτης του ΝΒΑ που έχει μπει στο μάτι του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ένθετη φωτό) | Mary Altaffer/Pool Photo-USA TODAY Sports και Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTER

Καντέρ: «Ο Ερντογάν είναι εκλεγμένος δικτάτορας»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 20:01
Ο Καντέρ (με τη λευκή φανέλα) είναι ο παίκτης του ΝΒΑ που έχει μπει στο μάτι του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ένθετη φωτό)
|Mary Altaffer/Pool Photo-USA TODAY Sports και Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTER

Καντέρ: «Ο Ερντογάν είναι εκλεγμένος δικτάτορας»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 20:01

Την ευκαιρία να ξεσπαθώσει κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ, παραχωρώντας συνέντευξη στην ιταλική Repubblica. Ο άσος του αμερικανικού μπάσκετ έσυρε τα εξ αμάξης στον πρόεδρο της χώρας του, τον «εκλεγμένο δικτάτορα» όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος του στέρησε την ιθαγένεια επειδή είναι υποστηρικτής του πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος από χρόνια ζει και αυτός στις ΗΠΑ, είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μίσος του τούρκου προέδρου καθώς τον θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς του, κινηματία και υπεύθυνο για το πραξικόπημα του 2016.

Για αυτήν τη συγκεκριμένη μομφή του Ερντογάν στον Γκιουλέν, ο Καντέρ κατέθεσε «κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί», ότι το βράδυ του πραξικοπήματος ήταν μαζί με τον Γκιουλέν: «Ενας από τους μαθητές του έφερε ένα iPad και του έδειξε τις αναφορές για πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Γκουλέν ήταν σοκαρισμένος! Ζήτησε από τους δικούς του να προσευχηθούν για τη χώρα τους. Εκλαψε κιόλας, επειδή περισσότερα από 250 άτομα σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ».

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι «μετά το μπάσκετ, ο Καντέρ λατρεύει την πολιτική» και ότι αυτό έχει αποδειχθεί: ο μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται στην ομάδα Portland Trail Blazers έχει γίνει σύμβολο αντιπολιτευτικού λόγου στον Ερντογάν. Εχει, δε, επίγνωση ότι η δράση του συνεπάγεται κάποιες συνέπειες: «Πληρώνω τις επικρίσεις μου στον δημοκρατικά εκλεγμένο δικτάτορα».

«Ο πατέρας μου είναι στη φυλακή 7 χρόνια»

Ο Καντέρ δήλωσε ότι «του λείπει πολύ η Τουρκία», αφού την έχει στερηθεί από το 2015. «Δεν θυμάμαι καν πότε μίλησα τελευταία φορά με την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου είναι φυλακισμένος επτά χρόνια, μόνο και μόνο επειδή ο πρόεδρος δεν συμπαθεί τις πολιτικές μου ιδέες. Η αδερφή μου δεν βρήκε δουλειά αν και είναι γιατρός. Η Ιντερπόλ με ψάχνει και δεν μπορώ να εγκαταλείψω τις ΗΠΑ. Ολοι ξέρουν την ιστορία μου, επειδή είμαι παίκτης του ΝΒΑ. Στην Τουρκία υπάρχουν εκατοντάδες άλλες οικογένειες που περνούν τα ίδια, όμως για αυτές δεν μιλάει κανένας. Ε, εγώ είμαι η φωνή τους!».

Μεγάλη φυλακή όλη η Τουρκία

Ο μπασκετμπολίστας δεν μάσησε τα λόγια του: «Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός πρόεδρος που λογοκρίνει, καταπιέζει και φιμώνει τη διαφωνία, τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία. Στην Τουρκία έχουν φυλακιστεί χιλιάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, απλοί άνθρωποι. Κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση ορίζει και άλλη μία ομάδα σαν τρομοκρατική, με σειρά να παίρνουν τώρα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Αυτοί με θάρρος και έμπνευση θα καταφέρουν να αλλάξουν τη χώρα. Είναι μορφωμένοι, με ανοιχτά μυαλά, δεν είναι αντισημίτες, δεν ενστερνίζονται την αντιδυτική ρητορεία του Ερντογάν».

«Ελευθερία». Το μήνυμα στα παπούτσια του Ενές Καντέρ (όταν αγωνιζόταν στους Σέλτικς της Βοστώνης) είχε παραλήπτη τον Ερντογάν (EPA/LARRY W. SMITH)

Από το 2013 ο Καντέρ θεωρεί ότι πολιτικοποιήθηκε, υπό την έννοια ότι προβληματίστηκε πρώτη φορά σοβαρά για όσα συνέβαιναν γύρω του. Επειτα από τις διώξεις που υπέστη ο πατέρας του και τη δική του αναγκαστική εξορία στην Αμερική, λέει ότι οι απόψεις τους έγιναν πιο στέρεες και ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτές.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι γέφυρα μεταξύ Ισλάμ και Δύσης, αλλά τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχουν ελευθερία έκφρασης και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οποιος είναι αντίθετος με την κυβέρνηση καταλήγει στη φυλακή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...