326
| REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Pool

Ορκωμοσία χωρίς συγγενείς και με απολύμανση στο στυλό για την κυβέρνηση Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 14:51
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Pool

Ορκωμοσία χωρίς συγγενείς και με απολύμανση στο στυλό για την κυβέρνηση Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 14:51

Στην εποχή της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, η οποία συγκεντρώνει τη στήριξη των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, μπήκε από το Σάββατο η Ιταλία.

Η τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι ήταν ιδιαίτερη λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Για πρώτη φορά στην τελετή δεν παρέστησαν οι συγγενείς των νέων υπουργών, ενώ η διάρκειά της ήταν λίγο μεγαλύτερη από ό,τι συνηθιζόταν έως τώρα, διότι, το χρυσό στυλό που χρησιμοποίησαν όλοι οι υπουργοί –αλλά και ο Ντράγκι– μετά από κάθε υπογραφή, απολυμαινόταν με ιδιαίτερη προσοχή.

Τη νέα ιταλική κυβέρνηση απαρτίζουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, προς αποκλειστικό συμφέρον του έθνους», επανέλαβαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται ο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι. Πρώτα, όμως, όλοι οι υπουργοί θα υποβληθούν σε rapid test για τον κορονοϊό.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και στο Εξωτερικών ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, ύστερα από αρκετά χρόνια, επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, ως υπουργός υπεύθυνη για τον Νότο, και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Το εκ των πραγμάτων σημαντικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκας, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Αλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, από την Ιταλική Αριστερά, στο υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...