568
Ο Τανιτολούβα Αντεβούμι είναι το παιδί θαύμα του σκακιού και θέλει να γίνει ο νεότερος γκραντ μετρ στον κόσμο | YouTube

Γλίτωσε από τους τζιχαντιστές, θα γίνει γκραν μετρ στο σκάκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 07:10
Ο Τανιτολούβα Αντεβούμι είναι το παιδί θαύμα του σκακιού και θέλει να γίνει ο νεότερος γκραντ μετρ στον κόσμο
|YouTube

Γλίτωσε από τους τζιχαντιστές, θα γίνει γκραν μετρ στο σκάκι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 07:10

Την περίπτωση ενός μικρού Νιγηριανού, που ζει στη Νέα Υόρκη με τους γονείς του ως μέλος οικογενείας προσφύγων και φιλοδοξεί να γίνει γκραν μετρ στο σκάκι, προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Για τον εννιάχρονο Τανιτολούβα Αντεβούμι έγραψαν οι New York Times, το περιοδικό Economist και οι λονδρέζικοι Times. Και παλαιότερα, το νεοϋορκέζικο φύλλο είχε αφιερώσει χώρο του στον μικρό (εδώ), όπως και άλλα Μέσα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το τωρινό ενδιαφέρον των media δεν σχετίζεται απαραιτήτως με την αναταραχή που προκάλεσε στην κοινωνία των μαύρων της Αμερικής ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ. To όνομα του παιδιού υπάρχει ήδη ως λήμμα και στην ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια.

Σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ζει η χριστιανική οικογένεια του Καγιόντε Αντεβούμι, με καταγωγή από τη Νιγηρία. Ο Αντεβούμι είχε μια εταιρεία εκτυπώσεων στην αφρικανική χώρα αλλά όταν προφασίστηκε βλάβες στα μηχανήματα για να αποφύγει να τυπώσει χιλιάδες αφίσες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο ίδιος και η οικογένεια του έγιναν στόχοι της οργάνωσης και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα.

Το νεότερο μέλος της οικογένειας είναι ο Τανιτολούβα ο οποίος όταν βρέθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μάθει σκάκι. Μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο μικρός όχι μόνο έμαθε να παίζει σκάκι αλλά κέρδισε το πρωτάθλημα σκακιού της Νέας Υόρκης για παιδιά της ηλικίας του. Οπως αναφέρει η λονδρέζικη εφημερίδα, ο μικρός ματανάστης θριάμβευσε απέναντι σε παιδιά από τα πιο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Νέας Υόρκης, παιδιά που ασχολούνται χρόνια με το σκάκι έχοντας προσωπικούς προπονητές και κατέχουν διάφορα ρεκόρ. Μάλιστα όταν έγινε εκείνο το πρωτάθλημα ο Τανιτολούβα και η οικογένεια του ζούσαν σε μια δομή προσφύγων στο Μανχάταν.

«Θέλω να γίνω γκραντ μετρ μέχρι να γίνω 11 ή 12 ετών. Θέλω να γίνω ο νεότερος γκραντ μετρ στον κόσμο» δηλώνει ο μικρός σκακιστής που συνεχίζει την ανοδική του πορεία και βρίσκεται πλέον στο νούμερο τρία του πίνακα με τους καλύτερους σκακιστές της ηλικίας του. Για τον Τανιτολούβα έχει ενδιαφερθεί ακόμη και το Χόλιγουντ, με την Paramount να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία για τον μικρό σκακιστή.

«Γνώρισε το σκάκι στο σχολείο και αφιερώνει όλο τον χρόνο σε αυτό» αναφέρει ο πατέρας του Τανιτολούβα. Οταν η οικογένεια έφτασε στη Νέα Υόρκη διέμεινε σε μια δομή προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Μανχάταν και ο Τανιτολούβα πήγε στο τοπικό δημοτικό σχολείο στο οποίο γίνονταν μαθήματα σκακιού. Ο Σον Μαρτίνεζ που μαθαίνει σκάκι στα παιδιά του σχολείου εντυπωσιάστηκε από το πόσο γρήγορα μάθαινε ο μικρός μετανάστης. «Διέθετε εκπληκτική μνήμη και ήθελε να κατανοεί πλήρως τι μάθαινε κάθε φορά» αναφέρει ο Μαρτίνεζ που στην πορεία έγινε προπονητής του Τανιτολούβα.

Ενας από τους θαυμαστές του ταλαντούχου σκακιστή είναι ο βρετανός συγγραφέας Κρεγκ Μπόρλας που αποφάσισε να γράψει ένα βιογραφικό κείμενο του Τανιτολούβα με τίτλο «Το όνομά μου είναι Τάνι… και πιστεύω στα θαύματα» που πήρε και τη μορφή βίντεο. «Παίζει σκάκι πολύ ανταγωνιστικά γεγονός που είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονη πίεση. Μια φορά μου είπε: Στην πραγματικότητα ποτέ δεν χάνεις. Αν έρθει μια ήττα τότε θα μάθεις κάτι από αυτή και αν μάθεις στην συνέχεια θα κερδίσεις μετά» αναφέρει ο Μπόρλας και συνεχίζει «αμέσως μετά μου τράβηξε τα δάχτυλα και μου είπε ένα ανέκδοτο. Είναι λοιπόν ένα ιδιοφυές αλλά φυσιολογικό παιδί». Στην εποχή της πανδημίας ο Τανιτολούβα περνάει την ώρα του παίζοντας συνεχώς σκάκι online θέλοντας να βελτιώσεις τις δυνατότητες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...