416
Μοσχοβίτισσα διαβαίνει μπροστά από έναν πίνακα που δείχνει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ και του δολαρίου με το ρούβλι – καρέ της 11ης Μαρτίου | REUTERS/Maxim Shemetov

Γιατί η Κίνα δεν θα γίνει σανίδα σωτηρίας για τη ρωσική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 11:01
Μοσχοβίτισσα διαβαίνει μπροστά από έναν πίνακα που δείχνει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ και του δολαρίου με το ρούβλι – καρέ της 11ης Μαρτίου
|REUTERS/Maxim Shemetov

Γιατί η Κίνα δεν θα γίνει σανίδα σωτηρίας για τη ρωσική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 11:01

Καθώς οι πολεμικού χαρακτήρα εξελίξεις εκτός του στρατιωτικού πεδίου της Ουκρανίας τρέχουν παράλληλα με τη δράση των δύο εμπολέμων εκεί και αφορούν την προσπάθεια οικονομικής συντριβής της Ρωσίας –η πλέον πρόσφατη είδηση είναι οι ανακοινώσεις Μπάιντεν περί εμπορικής και δανειοληπτικής απομόνωσής της–, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους, ο Νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ασχολήθηκε με το θέμα από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία: «Μπορεί η Κίνα, προσφέροντας στους Ρώσους τον εαυτό της ως εναλλακτικό εμπορικό εταίρο, να σώσει την οικονομία του Πούτιν;»

Το ερώτημα είναι εύλογο, αφού ο αποκλεισμός των ρωσικών εξαγωγών από το παιχνίδι του διεθνούς εμπορίου θα φέρει τη Ρωσία ως κοινωνία αλλά και την ηγεσία της σε δυσχερέστατη θέση. Η Κίνα προβάλλει σαν πιθανός οικονομικός σωτήρας της Ρωσίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά – για τον Κρούγκμαν τουλάχιστον, στο άρθρο του που δημοσίευσαν οι New York Times.

Ο Νομπελίστας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αφορούν την αδυναμία της Κίνας να ρισκάρει για το χατίρι της Ρωσίας (ή όποιου άλλου βρεθεί σε ανάλογη ανάγκη) όσα μέχρι στιγμής η ίδια έχει κερδίσει από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.

1. Η Κίνα είναι ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία και ακόμη και αν δεν συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (που είναι και το πιθανότερο), θα είναι απρόθυμη να συναλλάσσεται με τη Ρωσία έχοντας τον φόβο της αντίδρασης τόσο των καταναλωτών όσο και των ρυθμιστικών αρχών.

2. Η Κίνα, παρά τα κοινά σύνορα με τη Ρωσία στην Απω Ανατολή, στην πραγματικότητα απέχει πολύ αυτήν: το Πεκίνο κείται 5.793 χιλιόμετρα μακράν της Μόσχας – μία τεράστια απόσταση. Και το ουσιώδες μέρος της ρωσικής οικονομίας βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων, στην Ευρώπη δηλαδή, ενώ της Κίνας βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της.

3. Και υπό κανονικές συνθήκες ακόμη, δηλαδή χωρίς την επιβολή σκληρών κυρώσεων, η οικονομική ισχύς των δύο χωρών είναι εξαιρετικά ασύμμετρη. Η κινεζική οικονομία είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη ρωσική. Σε περίπτωση συμμαχίας, η Μόσχα θα ήταν ο ασθενής παράγων της σχέσης, θα είχε τη θέση του υποδεέστερου εταίρου – και αυτό το στοιχείο διαλύει από μόνο του τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Πούτιν.

4. Υπάρχουν και αντικειμενικές ελλείψεις στην παραγωγή και στην τεχνολογία: η Κίνα δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει εξαρτήματα αεροσκαφών και τσιπ ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας.

Ετσι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο αμερικανός οικονομολόγος είναι σαφές: «Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα, τόσο σε χρήμα όσο και σε αίμα, για τη μεγαλομανία του Πούτιν», αφού «η Κίνα δεν μπορεί να προστατεύσει τη Ρωσία από τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία», ακόμη και αν το επιθυμεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...