402
| INTIME

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: Ασκούμε ενεργή πολιτική στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2024 14:00
|INTIME

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: Ασκούμε ενεργή πολιτική στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2024 14:00

Την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς πρωτοβουλίες που επιδιώκουν την παγκόσμια ειρήνη και ισορροπία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε κυρίως την «ενεργή πολιτική» της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιχείρηση «Ασπίδες» που είναι σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε ακόμη: «Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά».

Τηλεδιάσκεψη με τον αμερικανό υπουργό υπουργό 

Το μεσημέρι της Κυριακής οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της Ελλάδας στην προώθηση της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, τη σημασία της χθεσινής συμφωνίας για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, χώρας – κλειδί για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή πρωτοβουλία για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου και υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν παράλληλα περισσότεροι χερσαίοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μπορέσει να διοχετευθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...