240
Ο γάλλος πρόεδρος «έπαιξε» το χαρτί τού ανασχηματισμού σε μία περίοδο σημαντικής μείωσης της δημοφιλίας του | REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Ανασχηματισμός με πρόσωπα «από αριστερά και από δεξιά»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 19:02
Ο γάλλος πρόεδρος «έπαιξε» το χαρτί τού ανασχηματισμού σε μία περίοδο σημαντικής μείωσης της δημοφιλίας του
|REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Ανασχηματισμός με πρόσωπα «από αριστερά και από δεξιά»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 19:02

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ανασχηματισμό προσώπων στην κυβέρνησή του η οποία δεν θα παρεκκλίνει από τις εφαρμοζόμενες ήδη πολιτικές των μεταρρυθμίσεων που προκαλούν λαϊκές αντιδράσεις.

Ο Μακρόν, ως πρόεδρος, έχει την αποδοχή μόνο του 30% των Γάλλων, όπως δείχνουν τα γκάλοπ, ωστόσο αυτός προωθεί μια φθινοπωρινή μεγάλης έκτασης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας του.

Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού του, πάντως, προέρχονται «από αριστερά και από δεξιά», όπως γράφουν και οι λονδρέζικοι Times.

Το σημαντικό για τη λειτουργία του γαλλικού κράτους υπουργείο των Εσωτερικών πήρε ένας πιστός συνεργάτης του γάλλου προέδρου, ο Κριστόφ Καστανέ, 51 ετών, προερχόμενος από τους Σοσιαλιστές. Αναλαμβάνει στη θέση του παραιτηθέντος  Ζεράρ Κολόμπ.

Για να ενισχύσει το έργο του νέου υπουργού στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Μακρόν διόρισε ως υφυπουργό τον Λοράν Νουνιέζ, 54 ετών, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε ο Φρανκ Ριστέρ, 44 ετών, πρώην στέλεχος των γάλλων Ρεπουμπλικανών.

Το υπουργείο Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών ανέλαβε η Ζακλίν Γκουρό, 67 ετών, προερχόμενη από το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού. Μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο ρόλος της είναι ο εξευμενισμός των δημάρχων της επαρχίας που διαμαρτύρονται σχετικά με τις φορολογικές αρμοδιότητες.

Το υπουργείο Γεωργίας πήρε ο Σοσιαλιστής Ντιντιέ Γκιγιόμ, 59 ετών, πρώην «άνθρωπος του Φρανσουά Ολάντ».

Η αντιπολίτευση στηλίτευσε τον ανασχηματισμό του Εμανουέλ Μακρόν ως «καλλωπιστικό», που δεν μπορεί να εξωραΐσει μία κυβέρνηση με εξαντλημένο τον βίο της, όπως είπαν οι Σοσιαλιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...