841
Ο καθηγητής, όσο μένει στα εννιά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, συνεχίζει κανονικά τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις μέσω διαδικτύου | Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/Handout via REUTERS

Φλόριντα: Καθηγητής σπάει το ρεκόρ υποβρύχιας διαβίωσης

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 19:10
Ο καθηγητής, όσο μένει στα εννιά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, συνεχίζει κανονικά τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις μέσω διαδικτύου
|Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/Handout via REUTERS

Φλόριντα: Καθηγητής σπάει το ρεκόρ υποβρύχιας διαβίωσης

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 19:10

«Η περιέργεια για ανακάλυψη με οδήγησε εδώ». Αυτό είπε ο 55χρονος Τζόζεφ Ντιτούρι, ο οποίος έχει περάσει πάνω από 74 ημέρες στα 9 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας Κι Λάργκο στη Φλόριντα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η περιέργειά του για ανακάλυψη, που τον oδήγησε στις 74 μέρες υποθαλάσσιας ζωής στο «Jules’ Undersea Lodge» είναι αυτή που θα τον οδηγήσει να παρατείνει τη διαμονή του στο κατάλυμα. Την Κυριακή, ο καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής, δήλωσε πως θα φτάσει τουλάχιστον τις 100 μέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τις περισσότερες ημέρες διαβίωσης κάτω από το νερό σε πίεση περιβάλλοντος, που ήταν 73, το είχαν κατακτήσει δύο καθηγητές το 2014 στο ίδιο καταφύγιο στο Κι Λάργκο.

Το καταφύγιο, που έχει πάρει το όνομά του από τον Ιούλιο Βερν και το πασίγνωστο μυθιστόρημά του, «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», είναι ένα μικρό δωμάτιο 9×9 μέτρων που βρίσκεται στον βυθό της λιμνοθάλασσας. Σε αντίθεση με το πως λειτουργούν τα υποβρύχια, το καταφύγιο δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία για την προσαρμογή στην αυξημένη υποβρύχια πίεση.

Μπορείτε και σεις να μείνετε στο Jules’ Undersea Lodge

Το κατάλυμα, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως ξενώνας μετά την παρατεταμένη διαμονή του καθηγητή, χρεώνει περίπου 1.000 ευρώ το άτομο για μια διαντυκτέρευση στον βυθό της λιμνοθάλασσας.

Στην τιμή της διανυκτέρευσης, που σίγουρα δεν έχει όλα τα κομφόρ, πέρα από Wifi, νερό, σνακ και αναψυκτικά συμπεριλαμβάνεται και πίτσα την οποία φέρνει ασφαλισμένη στο κατάλυμα ένας δύτης. Αν πάλι δεν διανυκτερεύσετε στο κατάλυμα αλλά θέλετε να φάτε ζεστή πίτσα υποβρύχια, μπορείτε να την απολαύσετε με περίπου 160 ευρώ.

Για το πρότζεκτ, που ονομάζεται «Project Neptune 100», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα μελετά πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα σε μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.

Οι ερευνητές μελετούν την υγεία του 55χρονου, καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης και του περιορισμού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις.

«Στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές, να πάρω συνεντεύξεις από επιστήμονες που μελετούν την υποθαλάσσια ζωή και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά ο Dr. DeepSea, όπως τον αυτοαποκαλείται.

Στη διάρκεια της διαμονής του στη λιμνοθάλασσα δέχεται επισκέψεις από διάφορους επιστήμονες με τους οποίους συζητά για την υποθαλάσσια ζωή και μετα δημοσιεύει το τελικό προιόν στο κανάλι του «Jules’ Undersea Lodge» στο YouTube.

Ετσι λοιπόν φαίνεται πως η υποβρύχια ζωή δεν έχει αδρανοποιήσει τον Τζόζεφ Ντιτούρι, ίσα-ίσα ο καθηγητής –που έχει 28 χρόνια εμπειρίας στο αμερικανικό Ναυτικό– συνεχίζει κανονικά τις παραδόσεις του, διαδικτυακά, από την 1η Μαρτίου που ζει στον βυθό της λιμνοθάλασσας.

Για να κρατηθεί δραστήριος, ο καθηγητής έχει εγερτήριο στις 5 το πρωί για να γυμναστεί. Οσον αφορά τη διατροφή του, όπως μοιράζεται και με τους ακολούθους του στο Instagram, χορταίνει με γεύματα υψηλά σε πρωτεΐνη όπως αυγά και σολομό που ζεσταίνει στον φούρνο μικροκυμάτων του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joe Dituri (@drdeepsea)


Και ενώ η υποβρύχια διαμονή του έχει αποδειχθεί επαναστατική ο ίδιος ανυπομονεί να γυρίσει στην ηλιόλουστη επίγεια ζωή του. «Αυτό που μου λείπει περισσότερο από το να βρίσκομαι στην επιφάνεια της γης είναι κυριολεκτικά ο ήλιος», δήλωσε στο Associated Press.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...