392
Ο Ντόναλντ Τουσκ και η Τερέζα Μέι συνομιλούν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2018 | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS/File Photo

Ευέλικτη παράταση 12 μηνών προσφέρει ο Τουσκ, έξοδο ως τις 30 Ιουνίου ζητεί η Μέι

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 11:33
Ο Ντόναλντ Τουσκ και η Τερέζα Μέι συνομιλούν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2018
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS/File Photo

Ευέλικτη παράταση 12 μηνών προσφέρει ο Τουσκ, έξοδο ως τις 30 Ιουνίου ζητεί η Μέι

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 11:33

Μια διαδικασία που μοιάζει με τον «ξαφνικό θάνατο» στο ποδόσφαιρο είναι έτοιμος να προσφέρει στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ το Λονδίνο πρακτικά επαναφέρει την προηγούμενη αίτηση για παράταση ως τα τέλη Ιουνίου.

Η ιδέα στους κόλπους της ΕΕ είναι να υπάρξει μια «ευέλικτη παράταση» στο Brexit που θα φτάσει μέχρι και τους 12 μήνες (πιθανόν ως την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020), αλλά θα τερματιστεί σε περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει τη συμφωνία εξόδου. Φυσικά, μια τόσο μεγάλη παράταση περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όρος που καθόλου δεν ενθουσιάζει το Λονδίνο.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά για ευέλικτη επέκταση (flextension) ως τη μόνη εύλογη οδό εξόδου», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ξανασκεφτεί η Βρετανία τη στρατηγική της για το Brexit, προσθέτει, μιλώντας για μια λύση αμοιβαία επωφελή.

Η πρόταση, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τους 27 ηγέτες της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, διατυπώθηκε μετά από ώρες διαβουλεύσεων για τον σχεδιασμό της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 Απριλίου.

Αλλά την ίδια στιγμή, με επιστολή, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τερέζα Μέι ζητά και επίσημα παράταση στη διαδικασία εξόδου ως τις 30 Ιουνίου, πρόταση που είχε κάνει και τον Μάρτιο για να απορριφθεί και να λάβει δύο ημερομηνίες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στην επιστολή η Τερέζα Μέι δεν κρύβει την ενόχλησή της για το ότι η διαδικασία παραμένει ανοιχτή ενώ τονίζει ότι η χώρα της θέλει να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες για να αποφευχθεί η διεξαγωγή ευρωεκλογών. Ωστόσο, αφήνει ίσως για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν και οι Βρετανοί «αν αυτό αποδειχτεί αδύνατον να αποφευχθεί».

Αν δεν υπάρξει πρόοδος, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου. Αντιθέτως, αν υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, η Βρετανία θα αποχωρήσει ως τις 22 Μαΐου.

Η στάση των «27» απέναντι στην πρόταση του Τουσκ – στο βαθμό που θα διατυπωθεί και ανάλογα με τις λεπτομέρειές της –  παραμένει για την ώρα ανοιχτό ερώτημα. Τουλάχιστον ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πώς η υπόθεση του Brexit σέρνεται αποσπώντας την Ενωση από άλλα κρίσιμα ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Λονδίνο συνεχίζουν και σήμερα Παρασκευή τις συνομιλίες τους για την διαμόρφωση κοινής θέσης. Ο πρώτος γύρος έληξε χωρίς αποτέλεσμα αλλά πάντως χαρακτηρίστηκε «παραγωγικός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...