344
Ο Τζούλιαν Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί | REUTERS/Peter Nicholls

Ο Ισημερινός ετοιμάζεται να κάνει έξωση στον Τζούλιαν Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 10:11
Ο Τζούλιαν Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί
|REUTERS/Peter Nicholls

Ο Ισημερινός ετοιμάζεται να κάνει έξωση στον Τζούλιαν Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 10:11

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να διωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο «εντός ωρών ή ημερών», ανέφεραν τα Wikileaks, επικαλούμενα υψηλά ιστάμενη πηγή στο κράτος του Ισημερινού.

Πρόσχημα για την εκδίωξη μετά τα επτά χρόνια φιλοξενίας θα είναι το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers και ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τη Βρετανία για τη σύλληψή του, αναφέρει η ανάρτηση των Wikileaks στο Twitter.

Τα INAPapers είναι σειρά εγγράφων που διέρρευσαν από βουλευτή του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο για τους όρους μιας διευθέτησης ώστε η Βρετανία να επιτρέψει στον Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως ο WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή. Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της Δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο.

Μπορεί η υπόθεση του βιασμού να μπήκε στο αρχείο από τις σουηδικές Αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο.

Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον προσάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.