1110
Με οκτώ POS της Εθνικής ο Παπαευαγγέλου κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο των κινεζικών capital controls | φωτ. αρχείου

Ευ. Παπαευαγγέλου: Από το «Αγοράζω παιχνίδια Φίνο», στα «κινεζικά» POS και τη βίλα Κωστόπουλου

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 12:11
Με οκτώ POS της Εθνικής ο Παπαευαγγέλου κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο των κινεζικών capital controls
|φωτ. αρχείου

Ευ. Παπαευαγγέλου: Από το «Αγοράζω παιχνίδια Φίνο», στα «κινεζικά» POS και τη βίλα Κωστόπουλου

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 12:11

Στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo επικύρωσε και τυπικά την αποπομπή του αντιπροέδρου Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το μεγάλο κόλπο με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS, κάνοντας δεκτή την παραίτησή του στενού συνεργάτη του προέδρου Απόστολου Βακάκη.

Επι σειρά ετών στο πλευρό του Mr Jumbo, o κ. Παπαευαγγέλου κρατούσε στοχευμένα χαμηλό επιχειρηματικό προφίλ. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η αγορά της περίφημης βίλας Κωστόπουλου – Μπαλατσινού στη Φιλοθέη έναντι 4,7 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε λίγα 24ωρα όλοι έμαθαν ποιος ήταν ο επιχειρηματίας που «χτύπησε» το «φιλέτο» της Δροσοπούλου.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της JUMBO από το 1995, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είναι  πτυχιούχος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών.

Από το 2006 είναι μέλος του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών) καθώς επίσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Με καταγωγή από ένα χωριό της Μαγνησίας, τον Πτελεό, ήρθε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία.

Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, εργαζόταν στο εργοστάσιο παιχνιδιών ΦΙΝΟ (FINO) που είχε δημιουργήσει ο θείος του, Χρήστος Παπαευαγγέλου.

Για τους παλιούς, είναι γνώριμο το «Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω», το σλόγκαν της εταιρείας που κατασκεύαζε κουρδιστά, λούτρινα και άλλα παιχνίδια. Η FINO πέρασε στα χέρια του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μετά τον θάνατο του θείου του το 1972 (που ήταν άτεκνος)

Το εργοστάσιο της FINO παραμένει ακόμα στο ίδιο σημείο, στην οδό Κύπρου, κοντά στο σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, όπου πλέον στεγάζεται ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo.

Σιγά – σιγά όμως, η οργιώδης δραστηριότητα της  εταιρείας real estate που είχε συστήσει ο κ. Παπαευαγγέλου, με 265 πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους (ως επί το πλείστον) μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, έγινε αισθητή και όχι μόνο στους κύκλους της αγοράς ακινήτων.

Στo Ελντοράντο του real estate o συνεργάτης του Mister Jumbo έμπλεξε λόγω… οικογενειακών πιέσεων. Η αναζήτηση της χρυσής βίζας από τους κινέζους επενδυτές «μεταφράστηκε» σε «χρυσή ευκαιρία» και με την παρότρυνση του γαμπρού του και της μίας εκ των δύο θυγατέρων του (των πολυαγαπημένων του Κατερίνας και Μαρίας), ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μπήκε δυναμικά στο Greek Real Estate.

Ανάμεσα στα ακίνητα που μεθοδικά συγκέντρωσε στο χαρτοφυλάκιό της η νεοσύστατη εταιρεία του ξεχώρισε δίχως αμφιβολία το εντυπωσιακό σπίτι των 1.250 τμ του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού, το οποίο μετά την κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ είχε περάσει στην Εurobank.

Η βίλα της Φιλοθέης

Στον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου δεν αρέσει η δημοσιότητα. Τον περασμένο Ιούνιο όμως, έστρεψε πάνω του τα φώτα της «χτυπώντας» τη βίλα στη Φιλοθέη, την οποία και απέκτησε.

Κάποιοι έγραψαν ότι επέλεξε το συγκεκριμένο ακίνητο για να το δώσει προίκα στη μία από τις δύο κόρες του, γνώστες ωστόσο της αγοράς σημείωναν  πως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία καθαρά επενδυντική κίνηση, με απώτερο στόχο τη μεταπώληση της βίλας σε πολύ μεγαλύτερη τιμή σε κάποιον από τους εκατομμυριούχους πελάτες της εταιρείας real estate που είχε συστήσει.

Το ακίνητο της Δροσοπούλου πέρασε στην Eurobank από το 2013 (μετά την πτώχευση Κωστόπουλου / ΙΜΑΚΟ) και έκτοτε είχε βγει προς πώληση μέσω της Eurobank Property Services (θυγατρικής της τράπεζας).

Η βίλα Κωστόπουλου – Μπαλατσινού δεν βγήκε ποτέ σε πλειστηριασμό. Η αρχική τιμή πώλησης μάλιστα είχε οριστεί στα 5 εκατ. ευρώ (με την πραγματική αξία του ακινήτου να υπολογίζεται στα 8-10 εκατ. ευρώ). Και πάλι όμως ο Παπαευαγγέλου κατάφερε και την έριξε, κάνοντας δική του τη βίλα με 4,7 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια κυρίως του περασμένου καλοκαιριού οι «δουλειές» εκτοξεύτηκαν:  χαρακτηριστικό είναι ότι πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για 265 συναλλαγές σε διάστημα τριών μηνών!

Αγοραστές; Κινέζοι. Το Ελντοράντο ήταν πια «παράδεισος» πωλήσεων και κερδών, με προμήθειες πολλών εκατομμυρίων.

Υπήρχε όμως ένα «μικρό πρόβλημα». Οι κινεζικοί περιορισμοί στις εκροές συναλλάγματος (σ.σ. capital controls).

Τότε ήταν που ήρθε η ιδέα με το μεγάλο κόλπο των POS*, που βέβαια χωρίς τη συνδρομή των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας δεν θα μπορούσε να είχε προχωρήσει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μέσω τριών τραπεζών διακινήθηκαν συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ μόνο μέσω της Εθνικής.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr , οι δύο άλλες τράπεζες, μπροστά στην «έκρηξη» των συμβολαίων διέκοψαν κάθε συναλλαγή.

Η συνεργασία με την Εθνική όμως συνεχίστηκε και ο Παπαευαγγέλου εξασφάλισε και εγκατέστησε στο Πεκίνο οκτώ POS, χάρη στην καθοριστική -όπως αποδεικνύεται- συμβολή της  γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλης Τζάκου.

Οι συναλλαγές των περίπου 40 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο δεν πέρασαν ωστόσο απαρατήρητες από την κινεζική Εποπτική Αρχή, με αποτέλεσμα να σταλεί «προειδοποιητική  επιστολή» στην ΕΤΕ όπου μεταξύ άλλων γινόταν ανοικτά λόγος για συναλλαγές που παραβιάζουν τους περιορισμούς capital controls, με υπόνοιες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση απομάκρυση της κυρίας Τζάκου από τη διοίκηση της Εθνικής ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, την ώρα του το δ.σ. της Jumbo «σφράγιζε» με απόφασή του την εκπαραθύρωση Παπαευαγγέλου.

Τι λέει η Jumbo

H  ίδια η εταιρεία, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και «προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού», διέψευσε «ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος  -όπως σημειώνεται- μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

  1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
  2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
  3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικός υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε γνωστό ότι το  διοικητικό συμβούλιο της Jumbo Α.Ε. έκανε δεκτή την παραίτηση Παπαευαγγέλλου.

Αποφασίστηκε επίσης, η εκπροσώπηση της εταιρείας να συνεχιστεί χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του. Κατά συνέπεια το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

*POS είναι το μηχάνημα (τερματικό) για πληρωμές με άμεση χρέωση λογαριασμού ή κάρτας του πελάτη – αγοραστή. Η ονομασία προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Point Of Sale, που σημαίνει Σημείο Πώλησης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...