193
Αδεια από κόσμο η πλατεία μπροστά στον Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ | REUTERS/Ammar Awad

Ερημικά Χριστούγεννα φέρνει ο κορονοϊός στη Βηθλεέμ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 15:06
Αδεια από κόσμο η πλατεία μπροστά στον Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ
|REUTERS/Ammar Awad

Ερημικά Χριστούγεννα φέρνει ο κορονοϊός στη Βηθλεέμ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 15:06

Αλλες εποχές – όχι πολύ μακρινές… – μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η Βηθλεέμ θα έσφυζε κιόλας από προσκυνητές στον Ναό της Γεννήσεως. Εφέτος, με την πανδημία σε έξαρση και στη Μέση Ανατολή, τα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια και υπολειτουργούν.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την είσοδο ξένων στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει αποκλείσει  την πόλη για υγειονομικούς λόγους.

Η Βηθλεέμ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, σημειώνει ο Guardian. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Διοίκηση δεν έχει προβλέψει κάποια ενίσχυση για όσους μένουν αναγκαστικά άνεργοι ενώ οι εκκλησίες, που βοηθούσαν όσο μπορούσαν, είναι και αυτές στα όρια τους, χωρίς άλλους οικονομικούς πόρους.

Τα ξενοδοχεία της πόλης παραμένουν κλειστά (ένα μάλιστα, 4 αστέρων, από τον περασμένο Μάρτιο) ή υπολειτουργούν. Οι ιδιοκτήτες τους μάταια διαμαρτύρονται γιατί, ακόμη και χωρίς πελάτες, τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας που «τρέχει» κάθε μήνα. Μαζί τους υπολειτουργούν και μικρότερες επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υπάρχουν βέβαια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν. Οι τελετές θα γίνουν με ελάχιστο κόσμο, πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται ενώ τα εστιατόρια θα κλείνουν νωρίς.

Ακόμη και σε χρονιές με έξαρση των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων, κατά τη πρώτη και τη δεύτερη Ιντιφάντα, έρχονταν κάποιοι τουρίστες. Φέτος, απλά δεν υπάρχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...