272
Ελάχιστοι επιβάτες στο άλλοτε πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης | REUTERS/Ralph Orlowski

Επιστροφή στην κανονικότητα προ κορονοϊού αναζητά η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 08:03
Ελάχιστοι επιβάτες στο άλλοτε πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
|REUTERS/Ralph Orlowski

Επιστροφή στην κανονικότητα προ κορονοϊού αναζητά η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 08:03

Με τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου κορονοϊού» αρχίζει σήμερα Τρίτη η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική εξόδου, δηλαδή τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας σε ομαλούς ρυθμούς.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη, η κυρία Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης.

Προϋπόθεση είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων να παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα και να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους.

Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ.

Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News