307
Στη νήσο Ρω υπάρχει μόνιμη φρουρά (φωτ. αρχείου) | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επεισόδιο στη νήσο Ρω με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 08:36
Στη νήσο Ρω υπάρχει μόνιμη φρουρά (φωτ. αρχείου)
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επεισόδιο στη νήσο Ρω με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 08:36

Ενα σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Δευτέρας στη νήσο Ρω, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Oπως έγινε γνωστό, τουρκικό ελικόπτερο γύρω στις 22:28 της Δευτέρας έκανε δυο-τρεις χαμηλές διελεύσεις (100-200 μέτρα) χωρίς φώτα.

Συγκεκριμένα, η φρουρά του νησιού άκουσε να πλησιάζει προς το μέρος της Ρω ελικόπτερο πιθανόν της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν στο kathimerini.gr  ότι το ελικόπτερο δεν πέταξε πάνω, αλλά γύρω από το νησί.

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπήρξε οπτική επαφή με το ελικόπτερο αλλά ακούστηκε μόνο ο ήχος της πτήσης του.

Η φρουρά ενημέρωσε αμέσως τη διοίκησή της στην Μεγίστη από την οποία πήρε εντολή να απαντήσει με τροχιοδεικτικά προς την αντίθετη κατεύθυνση του ελικοπτέρου, το οποίο απομακρύνθηκε προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ενώ ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός.

Διαψεύδει η Αγκυρα

Από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ διαψεύστηκε το επεισόδιο στη Ρω.

Σε ανταπόκρισή του ο Γιώργος Κιρμπάκης της εφημερίδας Hurriyet, αναφέρει ότι επικοινώνησε με πηγές του στο πρωθυπουργικό γραφείο, που διέψευσαν το επεισόδιο.

Τι υποστηρίζει το Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν μάλλον να υποβαθμίσουν το περιστατικό, διότι, όπως εξηγούσαν δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο.

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει από το υπουργείο ενημέρωση προς τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη, σχολίασε το πρωί της Τρίτης σε ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...