354
Δύο από τα πολυτελή αυτοκίνητα που βγήκαν σε δημοπρασία | REUTERS

Ελβετία: Σε δημοπρασία 25 πανάκριβα αυτοκίνητα του γιου δικτάτορα αφρικανικού κράτους

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 16:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/09/2019 12:19
Δύο από τα πολυτελή αυτοκίνητα που βγήκαν σε δημοπρασία
|REUTERS

Ελβετία: Σε δημοπρασία 25 πανάκριβα αυτοκίνητα του γιου δικτάτορα αφρικανικού κράτους

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 16:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/09/2019 12:19

Σχεδόν 25 εκατ. ευρώ απέφερε στο ελβετικό κράτος η δημοπρασία της συλλογής 25 πολυτελών αυτοκινήτων, που κατασχέθηκαν από τον αντιπροέδρο της Ισημερινής Γουινέας.

Το ποσό είναι αρκετά πάνω από το αναμενόμενο των 17 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που ανήκαν στον Τεοντόριν Ομπιάνγκ Νγκέμα, ήταν επτά Φεράρι, τρεις Λαμποργκίνι, πέντε Μερσεντές, μία Μαζεράτι και μία Μακλάρεν.

Τα πιο ακριβά ήταν το μοντέλο Veneno Roadster της Λαμποργκίνι, με μόλις 200 χλμ στο κοντέρ, που απέφερε 7,5 εκατ. ευρώ και μία Φεράρι Enzo, που πουλήθηκε έναντι 2,8 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για μία καταπληκτική δημοπρασία. Είναι ιδιωτική συλλογή και τα αυτοκίνητα έχουν κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα», λέει ο Φίλιπ Κάντορ, από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Bonhams.

Μερικά από τα αυτοκίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό

Τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν από την ελβετική Δικαιοσύνη μετά την εκκίνηση νομικών διαδικασιών κατά του Ομπιάνγκ, γιου και διαδόχου στην εξουσία του αυταρχικού προέδρου Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα, που βρίσκεται στο αξίωμα εδώ και 40 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο, οι ελβετικές Αρχές απήλλαξαν τον Ομπιάνγκ από τις κατηγορίες, αλλά κράτησαν τα αυτοκίνητα για να τα πουλήσουν.

Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, οι εισαγγελείς μπορούν να απαλλάξουν τον κατηγορούμενο, αν συμφωνήσει να συνεργαστεί μαζί τους και να πληρώσει επαρκή αποζημίωση.

Η Ισημερινή Γουινέα συμφώνησε να πληρώσει 1,3 εκατ. ελβετικά φράγκ α στη Γενεύη για τα έξοδα της υπόθεσης.

H Veneno Roadster της Λαμποργκίνι απέφερε 7,5 εκατ. ευρώ

Ο υιός Ομπιάνγκ έχει τη φήμη του playboy.

To 2017, δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή επειδή χρησιμοποίησε κρατικά κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα στη Γαλλία, έναν στόλο από αυτοκίνητα και έργα τέχνης.

Τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές της Βραζιλίας κατέσχεσαν 16 εκατ. δολάρια και ρολόγια πολυτελείας που βρήκαν σε βαλίτσες της κουστωδίας που συνόδευε τον Ομπιάνγκ σε ιδιωτική του επίσκεψη στη χώρα.

Ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι τα χρήματα προορίζονταν για την κάλυψη μίας επέμβασης και θεραπείας που θα έκανε στο Σάο Πάολο, ενώ τα ρολόγια ήταν για ιδία χρήση.

Το μικροσκοπικό κράτος της Δυτικής Αφρικής είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της ηπείρου, με πληθυσμό μόλις 1,2 εκατ ανθρώπους και θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...