518
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατέστρωσαν σχέδιο για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και απορρόφηση του σοκ από την κατάρρευση της Thomas Cook | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τα πρώτα μέτρα στήριξης για την πτώχευση της Thomas Cook

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 28 Σεπτεμβρίου 2019, 10:33
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατέστρωσαν σχέδιο για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και απορρόφηση του σοκ από την κατάρρευση της Thomas Cook
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τα πρώτα μέτρα στήριξης για την πτώχευση της Thomas Cook

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 28 Σεπτεμβρίου 2019, 10:33

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αναστολή ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και μείωση των αναγκαίων ενσήμων για τους εργαζόμενους που πλήττονται σημαντικά από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχωρούν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια με το υπουργείο Τουρισμού υπουργεία.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα στήριξης:

Για την ενίσχυση της ρευστότητας:

Αναστέλλεται για έξι (6) μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.

– Μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Για τους εργαζομένους:

– Μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

– Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Για την διευκόλυνση των επενδύσεων:

Αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων:

Εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις 23 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την παύση λειτουργιών της Thomas Cook ήταν οι εξής:

– Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

– Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

– Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

– Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...