658
O Ιωάννης Δαγκλής στα τηλεσκόπια της Χαβάης | Facebook/IoannisDaglis

O Ιωάννης Δαγκλής πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 19:17
O Ιωάννης Δαγκλής στα τηλεσκόπια της Χαβάης
|Facebook/IoannisDaglis

O Ιωάννης Δαγκλής πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 19:17

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, διάδοχο του περίφημου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού που είχε δημιουργήσει, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ορίστηκαν ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, με πενταετή θητεία. Στην κεφαλή του Κέντρου Διαστήματος τοποθετήθηκε ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Ιωάννης Δαγκλής, ο οποίος δήλωσε:

«Είναι τιμή και συνάμα μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της θέσης του πρόεδρου του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Ευχαριστώ τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη για την εμπιστοσύνη του και υπόσχομαι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία του Κέντρου. Η χώρα μας διαθέτει πολύ σημαντικό δυναμικό σε πολλούς από τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς που απαιτούνται για τις διαστημικές δραστηριότητες. Υπάρχουν καταξιωμένες ομάδες στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, καθώς επίσης δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που εδώ και χρόνια συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά, αλλά και αμερικανικά διαστημικά προγράμματα, δίπλα σε διεθνείς κολοσσούς του χώρου. Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος έχει την ευθύνη συντονισμού, υποστήριξης και ανάδειξης αυτών των εστιών αριστείας προς όφελος της πατρίδας μας και, κυρίως, προς όφελος της νέας γενιάς επιστημόνων και επιχειρηματιών. Μαζί με τους συναδέλφους στο ΔΣ του Κέντρου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η χώρα μας να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος από τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα».

Ενδιαφέρον είναι ότι μέλος του ΔΣ τοποθετήθηκε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, επιστήμων που έγινε ευρύτερα γνωστός την τελευταία διετία επειδή εξέθεσε την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην καταστροφή στο Μάτι. Γι’ αυτό και είχε βρεθεί στο στόχαστρο του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ και τα σύντομα βιογραφικά των μελών του έχουν ως εξής:

Ιωάννης Δαγκλής (πρόεδρος): Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας. Έχει προσκληθεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της NASA, της European Space Agency, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ακαδημίας της Φινλανδίας. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές ομάδες 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 21 διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Γεώργιος Νούνεσης (αναπληρωτής πρόεδρος): Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου (2017-2019). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επιχειρήσεις, κολοσσούς στην καινοτομία. Διδάκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΜΙΤ (1987 – 1995).

Νικόλαος Σέργης (διευθύνων σύμβουλος): Ερευνητής Διαστημικής Φυσικής στην Ακαδημία Αθηνών (Γραφείο Διαστημικής Έρευνας) και το Johns Hopkins University (JHU/APL), συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής/μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων στο πεδίο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών. Έχει εκτενές ερευνητικό έργο για το οποίο έχει βραβευθεί δύο φορές από τη NASA και διαθέτει διοικητική εμπειρία στη διαχείριση και αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Αντιγόνη Γιαννακάκη (μέλος): Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εκτεταμένη δικαστηριακή και συμβουλευτική εμπειρία σε όλους τους κλάδους Δικαίου με εξειδίκευση στο Δίκαιο Πληροφορικής και στις νέες τεχνολογίες (GDPR, Cyber Security κλπ). Έχει διατελέσει Δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες» (μέλος της KPMG) και νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Καράντζαλος (μέλος): Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με διδακτορικό στην Τηλεπισκόπηση και μεταδιδακτορικό σε μεθόδους Παρατήρησης Γης και Μηχανικής Μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα για την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, με διεθνείς διακρίσεις για την επιστημονική συνεισφορά του ερευνητικού του έργου.

Κωνσταντίνος Συνολάκης (μέλος): Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Από το 2016, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Έχει διεξάγει έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής.

Παύλος – Πέτρος Σωτηριάδης (μέλος): Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Έλαβε Δίπλωμα από το ΕΜΠ, Master από το Πανεπιστήμιο Stanford και Διδακτορικό από το MIT και διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιβλέπει πολυμελή ομάδα ερευνητών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχοντας λάβει διεθνή βραβεία.