342
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης, αριστερά, και ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας | Menelaos Myrillas / SOOC

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας την οδηγεί σε απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 14:16
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης, αριστερά, και ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας την οδηγεί σε απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 14:16

Με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, και της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «συζητήσαμε για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου» και εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση», τόνισε.

Τα μνημόνια Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα, επανέλαβε ακόμη ο υπουργός, και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή».

Για την Ελλάδα, όπως επισήμανε ακόμη, αυτό που έχει σημασία, πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο, είναι η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών. Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους».

Ο κ. Δένδιας το επόμενο διάστημα θα συζητήσει το θέμα με την ηγεσία στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.

Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός τόνισε ότι «ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη θα είναι θετική εξέλιξη. Η Τουρκία ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη», ενώ επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, αποφεύγοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία, όπου δεν έχει σημαντικό ρόλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την υποδοχή του ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη // Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο έλληνας υπουργός υποδέχθηκε τον ομόλογό του στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι δύο υπουργοί είχαν θερμή χειραψία και, συνομιλώντας σε εγκάρδιο κλίμα, κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Νίκου Δένδια. Συνοδεύονταν από τους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων, πρέσβεις Θεμιστοκλή Δεμίρη και Τάσο Τσιώνη.

Ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις, στο Κυπριακό, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...