361
To «Πιοτρ Μοργκούνοφ», μεταγωγικό πλοίο, σαλπάρισε από τη βάση του στη Θάλασσα του Μπάρεντς και μαζί με ακόμη πέντε ρωσικά πολεμικά κινείται στη Μεσόγειο, με πιθανό προορισμό την Κριμαία (φωτογραφία αρχείου) | Lev Fedoseyev\TASS via Getty Images

Εξι ρωσικά πολεμικά πλέουν στα ανοιχτά της Σικελίας

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 21:21
To «Πιοτρ Μοργκούνοφ», μεταγωγικό πλοίο, σαλπάρισε από τη βάση του στη Θάλασσα του Μπάρεντς και μαζί με ακόμη πέντε ρωσικά πολεμικά κινείται στη Μεσόγειο, με πιθανό προορισμό την Κριμαία (φωτογραφία αρχείου)
|Lev Fedoseyev\TASS via Getty Images

Εξι ρωσικά πολεμικά πλέουν στα ανοιχτά της Σικελίας

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 21:21

Σε ρεπορτάζ σχετικό με το εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ περί το Ουκρανικό, όπου οι Ρώσοι δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να πτοηθεί από την «αμερικανική υστερία» η οποία «τροφοδοτεί τις εντάσεις», η Corriere della Sera έδωσε την είδηση ότι ρωσικά πλοία έχουν καταπλεύσει και στη Μεσόγειο, και μάλιστα έχουν φθάσει μέχρι τη Σικελία.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό αίτημα για τη σύγκληση του ΣΑ, οι Ιταλοί έκριναν πως, τελικά, δεν βοήθησε και πολύ στην αποκλιμάκωση της έντασης. Μπορεί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή η συνεδρίαση να ήταν «ένα απαραίτητο βήμα για να κάνει τον κόσμο να μιλήσει με μία φωνή», ωστόσο απεδείχθη ότι «η κατάσταση είναι ρευστή και τα πάντα παραμένουν σε ισορροπία».

Στο θέμα των πλοίων τώρα. Εξι είναι τα ρωσικά πολεμικά που ξεκίνησαν από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και από τη Βαλτική και κατέληξαν στη Μεσόγειο. Πλέουν σε διεθνή ύδατα βέβαια, στα ανοικτά της Σικελίας. Οι Ιταλοί τα παρακολουθούν ασφαλώς, επιδεικνύοντας ετοιμότητα, αλλά δηλώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Ο ρωσικός στολίσκος δεν παραβιάζει την κυριαρχία των παράκτιων κρατών» ανακοίνωσε το ιταλικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Και διευκρίνισε ότι «ούτε ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ούτε ο ρωσικός ναυτικός σχηματισμός ενεπλάκησαν σε ενέργειες αποκλεισμού ή σε επιδείξεις πρόθεσης αποκλεισμού». Ετσι η Corriere κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται καμία άμεση απειλή για την Ιταλία.

Το ιταλικό ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα των έξι ρωσικών πλοίων τελεί υπό συνεχή επιτήρηση.

Τέσσερα από τα έξι ρωσικά πολεμικά που πλέουν στα ανοιχτά της Σικελίας | Twitter

Tα συγκεκριμένα έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν και να αποβιβάζουν περίπου 60 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες. Ο στολίσκος που τώρα βρίσκεται κοντά στη Σικελία πέρασε το Γιβραλτάρ την περασμένη Κυριακή. Εικάζεται ότι κατευθύνεται προς την Κριμαία μέσω Βοσπόρου και Ευξείνου Πόντου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...