220
| Shutterstock

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 21:01
|Shutterstock

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 21:01

Σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ενωση την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ με ανάρτησή της στο Twitter.

Το πλαφόν που ενέκριναν οι πρεσβευτές των «27», και το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Προτάθηκε το πλαφόν να ισχύσει από τις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα ενεργοποίησης του εμπάργκο της Ενωσης για όλα τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Το Politico εξήγησε σε σχετικό δημοσίευμά του τη σκοπιμότητα πίσω από τον συνδυασμό των μέτρων αυτών: «Το απαγορευτικό της ΕΕ και το πλαφόν της G7 προορίζονται να λειτουργήσουν παράλληλα. Ενώ οι κυρώσεις της ΕΕ κλείνουν μια από τις σημαντικότερες αγορές ορυκτών καυσίμων για τη Ρωσία, τα ανώτατα όρια τιμών έχουν σκοπό να επιτρέψουν στις ρωσικές εξαγωγές να συνεχίσουν να ρέουν στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη έλλειψη προσφοράς πετρελαίου ή ένα οικονομικό σοκ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...