501
Επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού αργά το βράδυ της Κυριακής | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Δύο νεκροί στη Γαλλία σε επεισόδια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 09:18
Επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού αργά το βράδυ της Κυριακής
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Δύο νεκροί στη Γαλλία σε επεισόδια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 09:18

Επεισόδια από τη μία άκρη της Γαλλίας στην άλλη, όπως και δύο νεκροί σε δυστυχήματα και αρκετοί τραυματίες, αμαύρωσαν τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο Ανεσί, ένας άνδρας περίπου 50 ετών έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε κανάλι όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό.

Ακόμη, στο Σεν Φελίξ, βόρεια από το Παρίσι, ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο.

Σε άλλο περιστατικό, τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα στο Φρουάρ.

Ενας άνδρας στο Παρίσι τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε χτύπημα με κράνος κατά τη διάρκεια χειροδικίας, γύρω στις 21:00, κοντά στον χώρο όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος. Ο άνδρας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία στο Παρίσι και την επαρχία είχε να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά με ταραχές στο περιθώριο των εορτασμών για τη νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου.

Στο Παρίσι, περίπου 30 νεαροί εισέβαλαν περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Drugstore Publicis στο Σαμπ Ελιζέ και άρπαξαν κυρίως μπουκάλια με κρασί και σαμπάνια, πριν διαλυθούν από αστυνομικούς, που κατόπιν άφησαν φρουρά στην είσοδο του καταστήματος, ανέφερε δημοσιογράφος του AFP. Τουλάχιστον δύο ακόμη μικρά σούπερ μάρκετ υπέστησαν λεηλασίες στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι σποραδικές αψιμαχίες συνεχίστηκαν ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης και νεαρούς που τα έσπαγαν εκσφενδονίζοντας μπουκάλια ή καθίσματα, εναντίον αστυνομικών που απαντούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

2018-07-15T221832Z_719870184_RC1B8B7CE4D0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-FINAL-PARIS-FANS
Πανηγύρια, αλλά και επεισόδια στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι (REUTERS/Charles Platiau)

Το Σαμπ Ελιζέ σταδιακά άδειασε από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που γιόρτασαν τη νίκη της ομάδας στον τελικό. Γύρω στις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσουν νεαρούς που πρωτοστατούσαν σε επεισόδια.

Στη Λιόν η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται από νωρίς το βράδυ γύρω από την πλατεία Μπελκούρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι για να δουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη. Οι αψιμαχίες προκάλεσαν αναστάτωση και φυγή μέρους του πλήθους, καθώς οι καπνοί ενόχλησαν πολλούς. Τα σποραδικά επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε μικρές ομάδες νεαρών και αστυνομικούς κατά τόπους στο κέντρο της πόλης.

Και στη Μασσαλία ξέσπασαν επεισόδια, κυρίως γύρω από το Παλιό Λιμάνι και τη fan zone. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρξαν πολλές ρίψεις αντικειμένων, «δύο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν και 10 άτομα προσήχθησαν». Αργότερα το βράδυ πάντως, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

2018-07-15T212601Z_623586317_RC12682607C0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-FINAL-PARIS-FANS
Οπαδοί αποχωρούν από τα Ηλύσια Πεδία μετά τα επεισόδια (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Στην Αζαξιό, στην Κορσική, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Γαλλίας και της Κροατίας μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφεραν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Ρουέν, με νεαρούς να ανταλλάσσουν με αστυνομικούς αντικείμενα και δακρυγόνα αντιστοίχως, ενώ στην πρωτεύουσα της Σεν Μαριτίμ, προσήχθησαν επτά άτομα.

Περίπου 110.000 γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν τεθεί επί ποδός ενόψει της εθνικής εορτής της Γαλλίας αλλά και του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...