486
Ο Αντιμίρ Μουρατάι σε φωτογραφία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία το 2013 | Ελληνική Αστυνομία

Δραπέτης από τα Τρίκαλα o αλβανός κακοποιός που σκοτώθηκε σε ληστεία στα Τίρανα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 10:27
Ο Αντιμίρ Μουρατάι σε φωτογραφία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία το 2013
|Ελληνική Αστυνομία

Δραπέτης από τα Τρίκαλα o αλβανός κακοποιός που σκοτώθηκε σε ληστεία στα Τίρανα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 10:27

Αιματηρή κατάληξη είχε ληστεία που έγινε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Τιράνων, την ώρα που οι υπάλληλοι φόρτωναν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε αεροσκάφος. Νεκρός είναι ένας από τους δράστες, ο οποίος προ ετών είχε αποδράσει από τις φυλακές των Τρικάλων.

Το απόγευμα της Τρίτης, πέντε μασκοφόροι ληστές με στολή παραλλαγής και οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες μπήκαν στην πίστα του αεροδρομίου από μια είσοδο που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική υπηρεσία επιβαίνοντας σε κλειστό ημιφορτηγό.

Στη συνέχεια ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους που εκείνη την ώρα φόρτωναν σάκους με 10 εκατομμύρια ευρώ σε αεροπλάνο που είχε προορισμό την Βιέννη. Υπό την απειλή των όπλων άρπαξαν τα χρήματα, τα φόρτωσαν στο βαν και διέφυγαν.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροσκάφος είπαν ότι οι μηχανές είχαν τεθεί σε λειτουργία όταν τρεις άνδρες που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής μπήκαν από το κάτω μέρος, απείλησαν με όπλα το προσωπικό και διέταξαν τους παρευρισκόμενους να πέσουν στο πάτωμα.

Ενας πυροσβέστης που αντιλήφθηκε τους ληστές ειδοποίησε την αστυνομία που τους καταδίωξε.

Σε ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκε ένας από τους ληστές, που βρέθηκε να έχει επάνω του ένα όπλο, μια χειροβομβίδα και γεμιστήρες με σφαίρες. Επρόκειτο για τον Αντμίρ Μουρατάι, ο οποίος είχε αποδράσει στις 16 Μαΐου 2013 από τα Τρίκαλα μαζί με άλλα 10 άτομα.

Οι υπόλοιποι δράστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο της διαδρομής και διέφυγαν με άλλο όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ, εκλάπησαν γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, πολύ πιθανόν όμως και τα 10 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και είχαν μεταφερθεί με οχτώ οχήματα στο αεροδρόμιο.

Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ενώ έχει προσαγάγει για ανάκριση άλλα 40, γράφει το AFP. Οι δράστες έχουν διαφύγει.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που ληστεύονται χρηματαποστολές στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Τον Ιούνιο του 2016 τρία άτομα είχαν εισβάλει στο αεροδρόμιο και αφαίρεσαν από όχημα χρηματαποστολής που επρόκειτο να μεταφορτώσει σε αεροπλάνο σάκους που περιείχαν 1.000.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα . Τον Φεβρουάριο του 2017 ένοπλοι είχαν ακινητοποιήσει όχημα χρηματαποστολής λίγο έξω από το αεροδρόμιο και είχαν αφαίρεσαν 3.500.000 ευρώ.

Ποιος ήταν ο δραπέτης

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή που είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2013 ανέφερε ότι ένας από τους δραπέτες ήταν ο «MURATAJ ή MURATI ή MURATAZ ή XHAFERI ή NIKAJ (Ον) ADMIR ή KRISTAQ του AZEM ή AINET ή AINER και της MARIA , ο οποίος γεννήθηκε την 01-08-1972 στην Αλβανία».

Ο Μουρατάι είχε αποδράσει με άλλα 10 άτομα από τις φυλακές Τρικάλων και ήταν καταζητούμενος όλο αυτό το διάστημα. Δύο εξωτερικοί φρουροί είχαν τραυματιστεί κατά την απόδραση, ένας από τους οποίους σοβαρά.

Κρατούμενοι από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά. Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Μετά την απόδραση, ο Μουρατάι είχε διαπράξει μια ακόμη ληστεία σε τράπεζα της Λαμίας, μαζί με έναν συμπατριώτη του και, λίγο καιρό αργότερα, συμμετείχε και σε ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...